ΕΛΛΑΔΑ

«Σώθηκε» το επίδομα γάμου

Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Η διατήρηση των τριετιών, που έχουν μπει στο στόχαστρο της τρόικας αλλά και της κυβέρνησης, καθώς και η συνέχιση καταβολής του επιδόματος γάμου περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία μεταξύ  εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ) που υπεγράφη σήμερα.

Η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση πραγματοποιήθηκε  σήμερα στις 11 το πρωί και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια σύμβαση «απελευθερωμένη» από θέματα μισθού, αφού αυτά έχουν …εκχωρηθεί στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Εργοδότες και εργαζόμενοι συμφώνησαν στη διατήρηση τόσο του επιδόματος γάμου (10% επί του μισθού), όσο και του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στη διατήρηση του θεσμού των τριετιών, παγωμένων, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Στη νέα ΕΓΣΣΕ αναμένεται να συμπεριληφθεί   διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα έχει και ο πατέρας δικαίωμα σε μειωμένο ωράριο (γονική άδεια). Επίσης θα συνεχίσουν να ισχύουν όλοι οι όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, καθώς αποτελούν ενιαίο σύνολο.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την δεύτερη στη σειρά σύμβαση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μισθολογικές αυξήσεις. Ο κατώτατος μισθός θεσμοθετήθηκε όχι από τους κοινωνικούς εταίρους αλλά από την κυβέρνηση, τον Φεβρουάριο του 2012. Στην πράξη, υπήρχε μείωση τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα κατά 22% (586 ευρώ μικτά) και ειδικά για νέους έως 25 ετών κατά 32% (511 ευρώ μικτά). Παράλληλα, προβλέφθηκε το πάγωμα των τριετιών. Με νεότερο νόμο, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθέτηση νέο μηχανισμό, μέσω του οποίου θα υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, αφού βέβαια, το αποφασίζει η κυβέρνηση…

Ικανοποίηση Βρούτση

Την ικανοποίηση του υπουργείου Εργασίας για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εξέφρασε με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Στη δήλωσή του ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι «επιβεβαιώνεται, έτσι, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

«Σήμερα, στη μεγάλη στροφή για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η κοινωνική συνεννόηση και ηρεμία, η συναίνεση και η συνεργασία των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ», καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.