ΚΟΣΜΟΣ

Οι συγγενείς των επιβατών του μοιραίου Boeing ξεσπούν

Οργή κατά της Malaysia Airlines στο Πεκίνο

Εφόσον έχει μπει ταφόπλακα στις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι επιβάτες της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines και είναι δύσκολο να δοθούν εξηγήσεις για το διαφαινόμενο δυστύχημα, δεκάδες οργισμένοι συγγενείς των Κινέζων επιβατών που ταξίδευαν στο μοιραίο Boeing συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία έξω από την πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο.

Οι συγγενείς έριξαν μπουκάλια νερού εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι είχαν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από την πύλη της πρεσβείας. Πολλοί από τους διαδηλωτές απωθήθηκαν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ μια γυναίκα που έχασε τις αισθήσεις της απομακρύνθηκε από το σημείο με φορείο.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Malaysia Airlines Άχμαντ Τζαουχάρι Γιαχία δήλωσε σήμερα ότι θα αποφασίσει αργότερα αν θα παραιτηθεί μετά την εξαφάνιση στις 8 Μαρτίου του Boeing 777 με 239 επιβαίνοντες, όταν ρωτήθηκε σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

China Malaysia Plane   XAW121

Πρωτύτερα, συγγενείς των Κινέζων επιβατών της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines χαρακτήρισαν σήμερα την μαλαισιανή κυβέρνηση και τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας «εκτελεστές» και πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο. Δεκάδες μέλη των οικογενειών των κινέζων επιβατών φώναζαν «Η μαλαισιανή κυβέρνηση μας εξαπάτησε» και «Μαλαισία φέρε πίσω τους συγγενείς μας» την ώρα που πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία προς την πρεσβεία. Η αστυνομία είχε αποκλείσει το κτίριο της πρεσβείας, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να πλησιάσουν.

ma3

Οι συγγενείς κρατούσαν πανό που έγραφαν: «MH370, μην μας αφήνεις να περιμένουμε πολύ!» και «1,3 δισεκατομμύριο άνθρωποι περιμένουν να υποδεχθούν το αεροπλάνο». Όλοι φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν: «Καλή τύχη MH370, επίστρεψε σπίτι με ασφάλεια». Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα κινεζικά μέσα δείχνουν διαδηλωτές να κρατούν πανό που έγραφαν: «Malaysia Airlines! Μας οφείλεις μια εξήγηση».

Νωρίτερα σήμερα, λίγες ώρες αφού ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ ανακοίνωσε ότι το Boeing 777 της Malaysia Airlines που αγνοούνταν από τις 8 Μαρτίου συνετρίβη στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, ένας εκ των συγγενών των Κινέζων επιβατών διάβασε μια ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την μαλαισιανή κυβέρνηση και τον στρατό ότι «συνεχώς προσπαθούσαν να καθυστερήσουν, να κρύψουν και να συγκαλύψουν την αλήθεια». «Πρόκειται για μια απομακρυσμένη περιοχή, μακριά από οποιοδήποτε σημείο προσγείωσης. Γι’ αυτό με βαθιά θλίψη και απογοήτευση πρέπει να σας ενημερώσω ότι, σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία, η πτήση MH370 ολοκλήρωσε το ταξίδι της στον νότιο Ινδικό Ωκεανό», είχε πει χθες ο Ραζάκ.

Επρόκειτο «για μια απόπειρα να παραπλανήσουν τις οικογένειες των επιβατών και μια προσπάθεια να παραπλανήσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία στη συνέχεια ανέβηκε σε ένα κινεζικό μικρομπλόγκ από την «Επιτροπή Οικογένειας Malaysia Airlines MH370».

ma2

Οι οικογένειες αναφέρουν επίσης ότι θα «λάβουμε όλα τα πιθανά μέτρα» εναντίον της κυβέρνησης της Μαλαισίας και του στρατού της χώρας. «Αυτές οι ειδεχθείς πράξεις όχι μόνο εξαπάτησαν και καταρράκωσαν σωματικά και πνευματικά τις οικογένειες των 154 κινέζων επιβατών, αλλά παράλληλα παραπλάνησαν και καθυστέρησαν την επιχείρηση διάσωσης, σπατάλησαν ανθρώπινο δυναμικό, υλικούς πόρους και πολύτιμο χρόνο για τις προσπάθειες διάσωσης», δήλωσε ο συγγενής αυτός στους δημοσιογράφους.

«Αν οι 154 αγαπημένοι μας που επέβαιναν (στην πτήση MH370) έχασαν τις πολύτιμες ζωές τους στο αεροπλάνο εξαιτίας αυτού, τότε η Malaysia Airlines, η μαλαισιανή κυβέρνηση και ο στρατός είναι πραγματικοί εκτελεστές που σκότωσαν τους αγαπημένους μας», υπογράμμισε.

Εχθές Δευτέρα το βράδυ σκηνές υστερίας εκτυλίχθηκαν στο ξενοδοχείο του Πεκίνου όπου διαμένουν πολλοί από τους συγγενείς των Κινέζων επιβατών, με κάποιους από αυτούς να φωνάζουν, να θρηνούν και να μεταφέρονται εκτός της αίθουσας με φορεία, μετά την ανακοίνωση του Μαλαισιανού πρωθυπουργού για την τύχη του Boeing. Η Malaysia Airlines έχει υποσχεθεί ότι θα μεταφέρει τους συγγενείς στην Αυστραλία, κοντά στο σημείο όπου επικεντρώνονται οι έρευνες για το αεροσκάφος.

Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ντέβιντ Τζόνσον δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ επιθυμεί να βοηθήσει τις οικογένειες των επιβατών, η πλειονότητα των οποίων ήταν Κινέζοι. Εξάλλου οι εφημερίδες της Μαλαισίας κράτησαν σήμερα μαύρη την πρώτη σελίδα τους σε ένδειξη πένθους για τα 239 θύματα του Boeing. «MH370 R.I.P. (αναπαύσουν εν ειρήνη)», γράφει σε μαύρο φόντο στην πρώτη σελίδα της η κυριότερη αγγλόφωνη εφημερίδα της χώρας The Star. Τα ονόματα των 239 επιβαινόντων συνθέτουν τα γράμματα της φράσης αυτής. «Καληνύχτα MH370», είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της New Strait Times επίσης σε μαύρο φόντο, μια αναφορά στις τελευταίες λέξεις που είπε ένας από τους δύο πιλότους του μοιραίου αεροπλάνου στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Οι εφημερίδες στα κινεζικά και τα μαλαισιανά έχουν διατηρήσει επίσης μαύρη την πρώτη σελίδα τους. Η Sun, μια δωρεάν αγγλόφωνη εφημερίδα που διανέμεται ευρέως στις πόλεις, ο τίτλος της οποίας συνήθως είναι ένα ζωηρό κόκκινο, σήμερα επέλεξε να το μαύρο.

Να θυμίσουμε πως η πτήση MH370 της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου, περίπου μία ώρα αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με κατεύθυνση το Πεκίνο. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος.

Στο μεταξύ εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών ανεστάλη για σήμερα η επιχείρηση για τον εντοπισμό συντριμμιών από το Boeing τα οποία φέρονται να εντοπίστηκαν σε μια περιοχή 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ σε νότιες υποαρκτικές θάλασσες, που είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη. Στην περιοχή πνέουν σφοδροί άνεμοι με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα, συνοδευόμενοι από ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και ομίχλη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.