ΥΓΕΙΑ

Χωρίς διάκριση στο φύλο

Πανδημική μορφή παίρνει ο σακχαρώδης διαβήτης

Πανδημική μορφή χωρίς διάκριση στο φύλο παίρνει ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών έως το 2025 ο αριθμός των ατόμων που θα νοσήσουν από ΣΔ θα φτάσει τα 380 εκατ., με κυριότερη αιτία την παχυσαρκία.

Πανδημική μορφή παίρνει ο σακχαρώδης διαβήτης

Αυτά επισημάνθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του 10ου Πανελλήνιου συνεδρίου της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.

Όπως επεσήμανε η διευθύντρια του γενικού νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, παθολόγος, Γεωργία Υφαντή, η δυσλιπιδαιμία και το κάπνισμα παίζουν σημαντικό ρόλο στις χρόνιες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη που αφορούν σε όλα τα αγγεία του σώματος και στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι). Το 90% των διαβητικών έχει έναν τουλάχιστον παράγοντα εμφάνισης μακροαγγειακών επιπλοκών.

Στα αρχικά στάδια του διαβήτη, στις ασυμπτωματικές μορφές εντάσσεται η Περιφερειακή Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια, ενώ αν η νόσος προκαλέσει μείωση της ροής του αίματος στα πόδια μπορεί να εμφανιστεί διαλείπουσα χωλότητα των κάτω άκρων, δηλαδή διαλείπον άλγος στα πόδια που επιδεινώνει ή δυσχεραίνει την κινητικότητα των ασθενών. Η πορεία του διαβητικού ποδιού, όπως σημείωσε η κ. Υφαντή, σχετίζεται με το τραύμα, τις λοιμώξεις, τα έλκη και τις εξελκώσεις όπου το 10% έως το 30% των διαβητικών με έλκος που έχει επιμολυνθεί θα υποστεί ακρωτηριασμό. Ανέφερε επίσης ότι οι διαβητικοί ασθενείς έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο ακρωτηριασμού του κάτω άκρου σε σχέση με τους μη διαβητικούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε 20 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται παγκοσμίως ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου σε διαβητικό άτομο.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού και διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», Χρήστος Μανές, επισήμανε πως στην Ελλάδα το 5% του πληθυσμού των διαβητικών παρουσιάζει έλκη και το 15% έχει Περιφερειακή Αγγειακή Νόσο (ΠΑΝ).

Ο αγγειοχειρουργός, επιστημονικός συνεργάτης Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής, στο Γενικό Νοσοκομείο, «Παπαγεωργίου» Θεμιστοκλής Τουφεκτσής, αναφερόμενος στη διάγνωση της ΠΑΝ τόνισε πως μόνον το 10-20% των ασθενών εμφανίζει τυπικά συμπτώματα πόνου στα κάτω άκρα και πως πρέπει να γίνει ρουτίνα στην κλινική εξέταση, ιδιαίτερα σε ασθενείς από 50 ετών και άνω που έχουν παράγοντες κινδύνου, ο σφυροβραχιόνιος δείκτης (ΣΔΒ,) δηλαδή η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα κάτω άκρα που είναι εξέταση ανέξοδη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.