ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδρούν εργαζόμενοι και κόμματα

Πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Στη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, προχώρησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Το ΤΑΙΠΕΔ, αφού έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενέκρινε τους όρους της διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, προβλέπεται να γίνει αναθεώρηση ή τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συνάψει ο ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να εισαχθούν πιο λεπτομερείς παράμετροι και προδιαγραφές σχετικά με τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, αλλά και να προσδιοριστεί λεπτομερώς η κατάλληλη διαδικασία για τον καθορισμό και την έγκριση, από το ελληνικό Δημόσιο, των τιμολογίων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της ακτοπλοΐας, λαμβάνοντας υπόψιν εθνικές κοινωνικές και δημογραφικές παραμέτρους.

Επίσης, θα πρέπει να συμφωνηθούν συγκεκριμένες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Εξάλλου, θα συμπεριληφθεί και ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ και Cosco και ανάλογα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκβαση που θα υπάρξει, θα γίνει και η ανάλογη μεταβολή.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όλα τα μέρη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα έως τις 28 Απριλίου του 2014. Η διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις των ενδιαφερόμενων μερών και στη δεύτερη τα προεπιλεγέντα μέρη θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Η διαδικασία αποκρατικοποίησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Αντιδράσεις εργαζομένων και κομμάτων της αντιπολίτευσης

Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, προκαλεί αντιδράσεις εργαζομένων στα λιμάνια αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, που έχουν προκηρύξει για την Τρίτη 11 Μαρτίου τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00, αναμένεται να συγκεντρωθούν στις 11:30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη, στον Πειραιά και να πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν καμία νομική πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε πρόσκληση ενδιαφέροντος» ενώ χαρακτηρίζει τη διαδικασία στη Βουλή "φιάσκο" καθώς, όπως σημειώνει, δεν υπήρξε ακρόαση των φορέων.

Από την πλευρά του, το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι στην προκήρυξη αποκαλύπτεται, ξεκάθαρα, ο εμπαιγμός των κυβερνητικών βουλευτών απέναντι στους εργαζόμενους του ΟΛΠ, που διαβεβαίωναν ότι δεν θα θιγούν από την πώληση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζόμενων, των κοινωνικών φορέων, των κατοίκων της περιοχής του Πειραιά, στον δίκαιο αγώνα για να παραμείνει το λιμάνι υπό δημόσιο έλεγχο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ξεπούλημα του ΟΛΠ δεν θα περάσει, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.