ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική από ευρωβουλευτές

Ρεν: Η τρόικα έσωσε το ευρώ

Για συνεισφορά της τρόικας στην αντιμετώπιση της κρίσης, παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες συστάθηκε, έκανε λόγο την Τετάρτη, στη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Ο Όλι Ρεν μίλησε για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τα πεπραγμένα της τρόικας στις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Ρεν: Η τρόικα έσωσε το ευρώ

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ρεν «ναι ήταν ένα δύσκολο ταξίδι και μία επίπονη διαδικασία προσαρμογής είναι ήδη πίσω μας σε πολλές χώρες. Αλλά η οικονομική "αναστροφή" είναι πλέον χειροπιαστή και ορατή. Η Ευρωπαϊκή οικονομία δεν κατέρρευσε, ούτε διαλύθηκε το ευρώ. Η οικονομική ανάκαμψη πλέον κερδίζει έδαφος και ενισχύεται».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι «είναι μόνο δίκαιο» οι εκθέσεις να «αναγνωρίζουν την έκτακτη ανάγκη υπό την οποία η Ευρώπη έπρεπε να δημιουργήσει, εκ του μηδενός, μηχανισμούς σταθερότητας για την παροχή αλληλεγγύης», και πρόσθεσε πως η τρόικα «συστάθηκε προκειμένου να συνδυάσει σοβαρή ειδίκευση στην οικονομική πολιτική και πολλές πηγές χρηματοδότησης».

Για την κριτική που ασκεί η έκθεση σχετικά με το μικρό ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, τα οποία συχνά βρίσκονταν προ ειλημμένων αποφάσεων, ο κ. Ρεν υποστήριξε πως η αναγνώριση των δυσχερών συνθηκών της εποχής «αντανακλά τις πολιτικές πραγματικότητες».

«Οι υπουργοί Οικονομικών έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη ενώπιον των κοινοβουλίων τους, στο όνομα της νομιμότητας και της δημοκρατικής ευθύνης», σημείωσε και τόνισε πως «κάθε μέρος [της τρόικα] έχει την δική του ανεξαρτησία και αποστολή, που πρέπει φυσικά να σεβαστούμε».

Ο κ. Ρεν έκανε θετικές αναφορές στα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας  ενώ για την Ελλάδα είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες να βάλουμε εντός δρόμου το ελληνικό πρόγραμμα κατά τα πρώτα χρόνια, ειδικά λόγω της έλλειψης εθνικής ενότητας και τα ισχυρά περιχαρακωμένα συμφέροντα. Αλλά τώρα υπάρχουν ρεαλιστικά σημάδια πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει».

Κριτική από Θέρκας και Νγκογκ

Κριτική στα πεπραγμένα της τρόικα στις χώρες που εφαρμόστηκαν προγράμματα προσαρμογής, άσκησαν σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τις δηλώσεις Ρεν, οι ευρωβουλευτές Αλεχάντρο Θέρκας και Λιέμ Χόνανγκ Νγκογκ, εισηγητές των δύο εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας.

Ο κ. Θέρκας, εκπρόσωπος της επιτροπής Εργασίας, χαρακτήρισε την τρόικα «δικέφαλο τέρας» που επιβάλει «δρακόντεια μέτρα» λιτότητας.

Σημείωσε, επίσης, ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται βιαστικά, «κατά τη διάρκεια της νύχτας», χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προεργασία.

«Μπορεί να βρεθούμε με ένα πρόγραμμα που έχει σώσει τις τράπεζες και τους μετόχους», αλλά θα «έχει καταδικάσει τους πολίτες στην φτώχια, την ανεργία, χωρίς περίθαλψη, χωρίς φαρμακοϊατρικό υλικό», σχολίασε, καταγγέλλοντας «τριτοκοσμικές συνθήκες», κατάρρευση της κρατικής πρόνοιας και «διάλυση των εγγυήσεων» που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Για την Ελλάδα, ο κ. Θέρκας περιέγραψε συνθήκες κατάρρευσης των εργασιακών σχέσεων και μίλησε για «κοινωνική χρεοκοπία».

«Χρειαζόμαστε ένα Σχέδιο Μάρσαλ για τη Νότια Ευρώπη», προσέθεσε, και τόνισε πως «αυτό είναι μία άνευ προηγουμένου κοινωνική καταστροφή [...] πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί στην Ευρώπη».

Ο κ. Νγκογκ υπογράμμισε πως η τρόικα δεν έχει «ξεκάθαρο νομικό θεμέλιο» και στάθηκε στην ανάγκη εκδημοκρατισμού της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, σημειώνοντας πως χρειάζεται περισσότερη «δημοκρατία και διαφάνεια».

Εκτίμησε ακόμα πως υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για την υπερψήφιση των δύο εκθέσεων στην Ολομέλεια, που σημαίνει πως «θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε έτσι μία δήλωση για τη δράση της τρόικα».

Και οι δύο ευρωβουλευτές είπαν ότι αν και αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία, η αστάθεια παραμένει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.