ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύσημα Μπαρόζο στον πρωθυπουργό

Σαμαράς: Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη

Σε σύντομη παρέμβασή του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «η απάντηση στην κρίση είναι: περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» και σημείωσε πως «δεν θα αφήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό να πλήξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Σαμαράς: Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη

Ο Α. Σαμαράς σημείωσε ότι η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί, αλλά πίσω βρίσκονται οι άνθρωποι και υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων.

Ανέφερε ακόμη πως «η ιδεολογία μας ενώνει τους Ευρωπαίους, έχουμε "στρίψει" την Ευρώπη με επιτυχία μέσα από τεράστια προβλήματα. Πρέπει να λύσουμε μακροχρόνια προβλήματα. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ελλάδα πάνε πολύ καλύτερα. Η Ελλάδα ανακάμπτει- σύντομα θα βγει από την κρίση. Όλες αυτές οι επιτυχίες ήρθαν παρά τις προβλέψεις. Η Ευρώπη δουλεύει. Πιστέψαμε στους εαυτούς μας. Ανοίγουμε τον δρόμο για μια καλύτερη Ευρώπη, με μεγαλύτερη συνοχή, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα της κοινωνίας και να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία. Να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Πρέπει να υπάρξει ελπίδα. Οι λαϊκιστές και οι εξτρεμιστές απειλούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δεν θα τους αφήσουμε. Θα κερδίσουμε. Η κρίση έκανε την Ευρώπη πιο σοφή και πιο δυνατή. Είμαστε υπερήφανοι για τα βήματα που έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε την καλή δουλειά. Στην ευρύτερη περιοχή, από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ουκρανία, υπάρχουν χώρες σε αποσταθεροποίηση, που όλες κοιτάζουν προς την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να ενταχθούν και καμία που να θέλει να αποχωρήσει. Αυτή είναι η απάντησή μας στους λαϊκιστές και στους ευρωσκεπτικιστές».

Ο Α. Σαμαράς μίλησε για τη θαλάσσια πολιτική και την ανάγκη αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών και έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη προάσπισης των θαλασσίων συνόρων και την τιμωρία των δουλεμπόρων.

Τέλος χαρακτήρισε την ελληνική Προεδρία της ΕΕ πετυχημένη.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την καγκελάριο Α. Μέρκελ με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν εκλέχτηκε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ επικρατώντας του Μ. Μπαρνιέ.

Μπαρόζο: «Πλεόνασμα χάρη στο Σαμαρά» 

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, έχει πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά», ανέφερε στην ομιλία του στο Συνέδριο του ΕΛΚ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο κ. Μπαρόζο έκανε εκτεταμένη αναφορά στην Ελλάδα, ως παράδειγμα για τους χειρισμούς τής ΕΕ, σημειώνοντας: «Σε μία συνάντηση οικονομολόγων πριν από δύο χρόνια, Ευρωπαίων και Αμερικανών, στην οποία συμμετείχα, όλοι προέβλεπαν ότι μέχρι το τέλος του 2012 η Ελλάδα θα έχει βγει από την ΕΕ και ότι αποτελούσε και κίνδυνο για ολόκληρη την Ένωση. Δύο χρόνια μετά, η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κίνδυνος γενικότερης έκρηξης για την Ευρώπη δεν υπάρχει. Δείξαμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

Ταξίδι με τον Σαμαρά στην Ελλάδα 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα ταξιδέψει με το ελληνικό πρωθυπουργικό αεροσκάφος για την Αθήνα, καθώς αύριο θα πάρει μέρος σε εκδήλωση της ΕΕ για τον ρόλο των περιφερειών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.