ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τι αλλάζει

Σκληραίνει η νομοθεσία για την τρομοκρατία

Οι ισοβίτες για τρομοκρατία δεν θα μπορούν να αποφυλακίζονται υπό όρους, αν δεν έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια στη φυλακή.

Σκληραίνει η νομοθεσία για την τρομοκρατία

Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνει διατάξεις για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας , καθώς και διατάξεις περί του αποκαλούμενου ενέχυρου, για όσους επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο τα κλεμμένα.

Μέχρι σήμερα όλοι οι ισοβίτες, ανεξάρτητα από το έγκλημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί, μπορούν να ζητήσουν την υπό όρους αποφυλάκισή του εφόσον έχουν εκτίσει στη φυλακή τουλάχιστον 16 χρόνια. Με το προωθούμενο νομοσχέδιο όμως του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου , το χρονικό όριο για τους ισοβίτες σε υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος αλλάζει κατηγορία και ανεβαίνει στα 20 χρόνια κράτηση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο έρχονται αλλαγές για κρατούμενους πληροφοριοδότες που θα παρέχουν στις αρχές στοιχεία για τρομοκρατικές οργανώσεις καθώς και για φυγόδικους ή καταζητούμενους για τρομοκρατικές πράξεις.

Οι κρατούμενοι αυτοί , εξαιρουμένων των καταδίκων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μπορούν ακόμα και να αποφυλακιστούν αν δώσουν πληροφορίες για υποθέσεις τρομοκρατίας , υπό τον αναγκαίο όρο βέβαια ότι αυτές θα επιβεβαιωθούν , γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι πληροφοριοδότες θα επιστρέφουν στη φυλακή.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε όσους εκτίουν ποινή 10 χρόνια με τη δημοσίευση του νόμου , να αποφυλακιστούν εφόσον έχουν συμπληρώσει το μισό της ποινής τους . Και σε αυτή την περίπτωση εξαιρούνται όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα σχετικά με τρομοκρατία, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ληστεία .

Εξάλλου, οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών μπορούν να φέρουν τον οπλισμό τους και εκτός υπηρεσίας, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να κατέχουν και να φέρουν και ιδιωτικό ατομικό οπλισμό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.