ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έδωσε το στίγμα εξόδου στις αγορές

Σταϊκούρας: Βιώσιμο το πλεόνασμα

Βιώσιμο χαρακτήρισε το πρωτογενές πλεόνασμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Βουλή. Μάλιστα, περιγράφοντας την κατάσταση στην εγχώρια οικονομία, πέρα από το γεγονός ότι θεωρεί πως φέτος η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση, ουσιαστικά έδωσε το στίγμα της επικείμενης εξόδου της χώρας στις αγορές.

«Το 2014 εκτιμάται ότι η ύφεση θα τερματιστεί και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει» δήλωσε o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για τον ισολογισμό και απολογισμό του οικονομικού έτους 2012, που υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής επιτυγχάνονται. Η χώρα μετά από πολλά χρόνια επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα, βιώσιμο, σημαντικό και αρκετά υψηλότερο από τις αρχικές και τις μεταγενέστερες προβλέψεις. Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί. Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί. Επιχειρήσεις αρχίζουν να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές, αρχίζουν να εκδίδουν ομολογιακά δάνεια. Οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αν και οι απώλειες από τις αρχές της κρίσης παραμένουν μεγάλες», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «το κράτος, με δεδομένη την πιστωτική συρρίκνωση, ενίσχυσε, στο μέτρο του εφικτού, τη ρευστότητα στην οικονομία. Πλήρωσε περίπου 6,2 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επέστρεψε φόρους περίπου 3,1 δισ. Δαπάνησε περίπου 6,7 δισ. για δημόσιες επενδύσεις, οι δε πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζονται σε 4,2 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συγχρηματοδοτεί δάνεια και ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.