ΚΟΣΜΟΣ

Διευρύνεται η ζώνη ελέγχου

Στο «σκοτάδι» οι έρευνες για το μοιραίο αεροσκάφος-Δύο ύποπτοι επιβάτες

Διευρύνεται η περιοχή των ερευνών για το αεροσκάφος, η τύχη του οποίου αγνοείται από το Σάββατο και κορυφώνεται η αγωνία των συγγενών των 239 επιβαινόντων.

Στο «σκοτάδι» οι έρευνες για το μοιραίο αεροσκάφος-Δύο ύποπτοι επιβάτες

Η Μαλαισία έστειλε πλεούμενα για έλεγχο κοντά στο Χονγκ Κονγκ, όπου νωρίτερα υπήρξαν αναφορές για συντρίμμια.

Οι αρχές της ασιατικής χώρας ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν τη ζώνη ερευνών, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα που να εξηγεί το πού και γιατί εξαφανίστηκε το αεροσκάφος.

Όπως είπε ο Αζαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, η ακτίνα των ερευνών θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 100 ναυτικά μίλια από το όρος Ιγκάρι της Μαλαισίας, όπου θεάθηκε για τελευταία φορά το Μπόινγκ.

Δεν είναι σωστική λέμβος από το αεροσκάφος

Νωρίτερα, Βιετναμέζοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ότι ένα αντικείμενο που βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα και από αέρος έμοιαζε με σωστική λέμβο, δεν έχει επίσης καμία σχέση με το χαμένο αεροσκάφος.

Ένα πολεμικό πλοίο του Βιετνάμ που έφτασε στο σημείο διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα τύμπανο περιτύλιξης καλωδίου, καλυμμένο από πράσινα φύκια, που κατά τα φαινόμενα έπλεε στη θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Μπόινγκ 777-200 απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ λίγο πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Χάθηκε από τα ραντάρ μετά από μία ώρα και πιστεύεται ότι πιθανότατα συνετρίβη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι δύο ύποπτοι δεν έχουν ασιατικά χαρακτηριστικά

Ο Αζαρουντίν είπε ότι οι δύο ύποπτοι επιβάτες που χρησιμοποίησαν κλεμμένα διαβατήρια για να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος δεν έχουν ασιατικά χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας τον υπουργό Εσωτερικών της Μαλαισίας Ζαχίντ Χαμίντι.

Σύμφωνα με τον Αζαρουντίν οι αρχές της Μαλαισίας ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα για να δώσουν απαντήσεις στο μυστήριο. Δεν έχουν αποκλείσει ούτε την πιθανότητα να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία στο αεροπλάνο, μετά τη δήλωση που έκανε την Κυριακή ένας αξιωματούχος ότι το Μπόινγκ έκανε στροφή 180 μοιρών προτού να εξαφανιστεί.

Εκτός από τους δύο ύποπτους επιβάτες, άλλοι πέντε που είχαν εισιτήρια δεν επιβιβάστηκαν ποτέ σ' αυτό, όμως όλες οι αποσκευές τους απομακρύνθηκαν πριν από την απογείωση.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου εκτιμάται ότι μπορεί να συνετρίβη το Μπόινγκ πραγματοποιούν έρευνες περισσότερα από 30 αεροπλάνα και 40 πλοία της Μαλαισίας. Το Βιετνάμ έχει επίσης στείλει πλοία και εναέρια μέσα να ερευνήσουν στα δικά του χωρικά ύδατα ενώ με δύο αεροσκάφη συμμετέχει και η Αυστραλία στις έρευνες.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης στείλει μια ομάδα ειδικών στην Κουάλα Λουμπούρ —μεταξύ των οποίων είναι και ειδικοί των υπουργείων Μεταφορών και Δημόσιας Ασφάλειας— για να βοηθήσουν στις έρευνες, καθώς οι 154 από τους επιβάτες του αεροπλάνου ήταν Κινέζοι. Οι ΗΠΑ, που είχαν τρεις υπηκόους τους μεταξύ των επιβατών, έστειλαν στη Μαλαισία πράκτορες του FBI υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.