ΕΛΛΑΔΑ

Από πότε άρχισε και γιατί

Το έθιμο του μπακαλιάρου στην 25η Μαρτίου

Ο μπακαλιάρος συνοδευμένος με σκορδαλιά αποτελεί το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διπλή σημασία για τους Έλληνες, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821.

Η εξήγηση για την γευστικό συνδυασμό μπακαλιάρου - σκορδαλιάς είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα ψάρι που προέρχεται από την ελληνική θάλασσα, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα ελληνικά νησιά, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. katy 19:55 25/03/2016

    Λάθος! Η αλήθεια είναι ότι μας το επέβαλλαν οι Άγγλοι!

    http://www.logiosermis.net/2016/03/blog-post_313.html#.VvV40-KLTIU

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.