ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντά σε σχόλια για συνέντευξή του

Το χρέος είναι βιώσιμο επανέλαβε ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέλαβε με εκτενή δήλωσή του τη θέση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, με αφορμή πολιτικά και δημοσιογραφικά σχόλια που διατυπώθηκαν ως προς τα όσα επανέλαβε σχετικά με το ζήτημα, σε κυριακάτικη συνέντευξή του.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο γιατί βρίσκεται κατά το 80% στα χέρια θεσμικών εταίρων και πιστωτών και διότι μετά το «κούρεμα» και την αναδιάρθρωσή του το 2012 «έχει πολύ καλά παραμετρικά χαρακτηριστικά, όπως η μεγάλη διάρκεια, το μικρό μέσο επιτόκιο, η ύπαρξη περιόδου χάριτος και η κλιμάκωση των λήξεων».

«Συνεπώς», υπογραμμίζει, «είναι λάθος να αντιμετωπίζεται το ελληνικό χρέος απλώς ως ποσοστό του ΑΕΠ και να θεωρείται ότι από αυτό και μόνο εξαρτάται η βιωσιμότητά του».

Επισημαίνει δε ότι αυτή τη θεμελιώδη διαφοροποίηση την παρουσιάζει «με εξαιρετικό τρόπο, κάθε φορά που ερωτάται, ο κατεξοχήν αρμόδιος, ως επικεφαλής του ESM, κ. Κλάους Ρέγκλιν» στις θέσεις του οποίου παραπέμπει ο κ. Βενιζέλος, όπως είπε, και στην κυριακάτικη συνέντευξή του, και κάθε φορά που μιλάει προς ξένα κυρίως ΜΜΕ για το θέμα του χρέους.

Από αυτές τις θέσεις, προσθέτει, φαίνεται «ποιες παραμετρικές αλλαγές είναι αναγκαίες, αλλά και απόλυτα εφικτές, χωρίς να δημιουργηθεί καμία εμπλοκή με τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «εάν επρόκειτο να μας προσφέρουν κάποιοι περαιτέρω μείωση ( 'κούρεμα' ) της ονομαστικής τιμής του χρέους, προφανώς και θα τη δεχόμασταν, αλλά το να λέμε εμείς οι ίδιοι ότι χωρίς νέο ονομαστικό 'κούρεμα' το χρέος μας ούτε είναι, ούτε θα γίνει βιώσιμο, είναι έγκλημα σε βάρος του τόπου, των θυσιών του ελληνικού λαού και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας».

Συνεχίζοντας την έντονη κριτική προς όσους σχολίασαν αρνητικά τις κυριακάτικες αναφορές του, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «είναι τραγικό στο ελληνικό εσωτερικό μέτωπο κάποιοι να αντιδρούν στις θέσεις αυτές και να ταυτίζονται με τους πιο σκληρούς κύκλους του ΔΝΤ ή των ινστιτούτων του γερμανικού οικονομικού συντηρητισμού που διαφωνούν και με την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση». «Υποδείξεις περί διαπραγμάτευσης και άκαπνες συστάσεις 'λεβεντιάς' εκ τους ασφαλούς, να απευθύνονται αλλού» τονίζει, μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.