ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το #kolastirio του πολιτισμού μας

Το #kolastirio δεν είναι απλώς μία ετικέτα, ένα hashtag στο twitter. Ούτε απλώς ένα «trend» στα social media.

Είναι μια πραγματικότητα. Μια φρικτή πραγματικότητα, που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα του 2014, η οποία, έστω και τελούσα σε καθεστώς Μνημονίου και άγριας λιτότητας, παραμένει μια χώρα ευρωπαϊκή. Η άθλια κατάσταση στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος», ήρθε στη δημοσιότητα όταν ένας κρατούμενος και νοσηλευόμενος εκεί, ένας άνθρωπος που πάσχει από λευχαιμία και έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση, δημοσίευσε μέσω κινητού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φρικτές φωτογραφίες, που δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι απηχούν την Ελλάδα του σήμερα.

«Ένας άρρωστος άνθρωπος βρίσκεται σε μια κουκέτα, με ορό στο χέρι καρφωμένο σε μια λαβή σφουγγαρίστρας λόγω έλλειψης εξοπλισμού», περιγράφει το ρεπορτάζ του Associated Press, ενώ οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές. Κρατούμενοι να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα, άρρωστοι νοσηλευόμενοι σε βρόμικα σεντόνια και ξεχαρβαλωμένα κρεβάτια, συνωστισμός σε ένα νοσοκομείο που έχει σχεδιαστεί για 60 νοσηλευόμενους, αλλά φιλοξενεί περισσότερους από 200. Οροθετικοί, καρκινοπαθείς, ασθενείς με καρδιακά προβλήματα και νεφρική ανεπάρκεια, συνωστίζονται με εκείνους που πάσχουν από μεταδοτικές ασθένειες, όπως φυματίωση, ηπατίτιδα. Και χρησιμοποιούν όλοι τις άθλιες κοινόχρηστες τουαλέτες, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» σε έναν θάλαμο εξόντωσης κρατουμένων.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η οποία στα περισσότερα ΜΜΕ έχει –το πολύ- έκταση μονόστηλου (για τα δελτία ειδήσεων ούτε λόγος, φυσικά…) παραλίγο να την πληρώσει ο κρατούμενος-ασθενής που δημοσίευσε τις φρικτές φωτογραφίες. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του κράτους. Τελικά, με την απειλή της κοινωνικής κατακραυγής, το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Φυλακών δεν τον έκρινε ένοχο για την παράβαση του απαγόρευσης χρήσης κινητού και, αυτονοήτως, αποδέχθηκε ότι με την πράξη του, επιχείρησε να προστατεύσει το υπέρτατο αγαθό της υγείας του.

Ωστόσο, το ρεζιλίκι της ελληνικής Πολιτείας δεν τελειώνει εδώ. Ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί καμία κυβερνητική δέσμευση για βελτίωση των συνθηκών κράτησης και νοσηλείας στις φυλακές, όταν κατά μέσον όρο στα λεγόμενα «σωφρονιστικά ιδρύματα», το ποσοστό υπερκάλυψης της χωρητικότητας κρατουμένων φτάνει το 168%. Προφανώς, οι κρατούμενοι δεν ψηφίζουν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ όπως οι ένστολοι και οι συνταξιούχοι, στους οποίους θέλει «μονομερώς» η κυβέρνηση να μοιράσει το πλεόνασμα…

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, έδειξε πάντως να βάζει πολύ χαμηλά τον πήχυ της ποιότητας κράτησης και νοσηλείας των κρατουμένων στον «Άγιο Παύλο», αφού με δήλωσή του, περιορίστηκε να… διαψεύσει ότι κοιμούνται ασθενείς-κρατούμενοι στο πάτωμα. «Δεν είμαστε περήφανοι για την κατάσταση στις φυλακές, το ότι έχουμε συνωστισμό είναι γεγονός, αλλά στρώματα δεν υπάρχουν κάτω στο πάτωμα και όποιος θέλει μπορεί απροειδοποίητα να επισκεφθεί τον χώρο να το διαπιστώσει», είπε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας προφανώς δεν χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Ωστόσο, οι φωτογραφίες από μόνες τους είναι φρικιαστικές. Και οι περιγραφές των συνθηκών νοσηλείας των κρατουμένων οδηγούν στον απόλυτο αποτροπιασμό. Και καλούμαστε όλοι, οι προοδευτικοί πολίτες, να αποδείξουμε (για μία ακόμη φορά) ότι στον καιρό της ακραίας λιτότητας, τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως είδος πολυτελείας. Και το #kolastirio δεν πρέπει να παραμείνει ένα hashtag στο twitter.

Γιατί εδώ, δεν ισχύει απλώς η ρήση του Ντοστογιέφσκι πως ο πολιτισμός και η Δημοκρατία μιας χώρας κρίνονται όταν μπει κανείς στις φυλακές της. Στον «Άγιο Παύλο» αναρωτιέται κανείς αν έχει καταργηθεί η θανατική ποινή στην Ελλάδα.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.