ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Στον αέρα η Πολιτική Διακήρυξη

Τρέχουν και δεν φτάνουν στην «Ελιά»

Με εκκρεμότητες και αντιπαλότητες στο εσωτερικό της, οδεύει στη Συνδιάσκεψη η «Ελιά».

Τρέχουν και δεν φτάνουν στην «Ελιά»

Eνδεικτικό είναι το γεγονός ότι η οργανωτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων και κινήσεων που μετέχουν στο εγχείρημα, συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, στις τέσσερις το απόγευμα, λίγες ώρες πριν ανοίξει τις πύλες του το ΣΕΦ για να υποδεχθεί όσους θα λάβουν μέρος στις διήμερες εργασίες της Συνδιάσκεψης.

Επισήμως, η επιτροπή θα ασχοληθεί με τα οργανωτικά θέματα, καθώς οι προσκλήσεις ακόμα στέλνονται. Με τον Κώστα Σημίτη να έχει ήδη απαντήσει θετικά και τον Γιώργο Παπανδρέου να προσεγγίζεται προσωπικά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε μία προσπάθεια να πετύχει την «μέγιστη δυνατή συσπείρωση» του κόμματός του, το «παρών» αναμένεται να δώσουν και πολλές προσωπικότητες της διανόησης και του πολιτισμού.

Στην πραγματικότητα όμως, το διακύβευμα είναι πολύ πιο ουσιαστικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι η Πολιτική Διακήρυξη του συμμαχικού σχήματος αναμένετο να ολοκληρωθεί χθες, αυτό δεν κατέστη εφικτό, με τους εκπροσώπους των επιμέρους κομμάτων και κινήσεων να υποβάλουν συνεχώς παρατηρήσεις, κρατώντας το κείμενο «ανοιχτό» μέχρι την τελευταία στιγμή, να συνιστά τελικά έκπληξη για όσους παρακολουθήσουν την παρουσίασή του αύριο στο ΣΕΦ.

Την ίδια ώρα, δεν έχουν πάψει οι αιχμές που δηλητηριάζουν το κλίμα στο εσωτερικό του σχήματος. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η σταυροδοσία καθόρισε τη στάση των 58. Εκτιμώ και  θέλω να πιστέψω ότι δεν ήταν αυτό, γιατί αποτελεί  ένα θέμα αύξησης της δημοκρατικής νομιμοποίησης του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και η οποία απαντά στην παλαιοκομματική νοοτροπία που είχαν τα Κόμματα να διορίζουν τους ευρωβουλευτές τους με αδιαφανείς διαδικασίες», είπε χθες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ για μία προσπάθεια που «ξεκίνησε καλά», μίλησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα συνεχιστεί έτσι, μόνο στον βαθμό που θα επαναπροσεγγιστεί η ΔΗΜΑΡ, την ώρα όμως που αυτή έχει τραβήξει τελείως διαφορετικό δρόμο, συγκροτώντας τον τρίτο πόλο υπό τον τίτλο «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία».

Το βασικό πρόβλημα πάντως, εντοπίζεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που παρακολούθησε χθες αμήχανο τον Κώστα Σκανδαλίδη να υποστηρίζει ότι το κόμμα, με την μορφή που το ξέραμε, πέθανε και να ζητά εκλογές στον βαθμό που δεν υπάρξει συμφωνία για το επόμενο βήμα στο θέμα της χώρας πριν από τις ευρωεκλογές. Για «αντιφατικό λόγο» του πρώην υπουργού μιλούσαν αργότερα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας με νόημα πως πάνω κάτω αυτά τα έχει ξαναπεί και αποδίδοντάς τα στην «ελευθερία κινήσεων» που πρεσβεύει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις συνεργασίες. Κοινώς, υποστήριζαν εμμέσως ότι «κλείνει το μάτι» στον ΣΥΡΙΖΑ, μη τολμώντας ωστόσο να το ψελλίσουν, μια και η κατά μέτωπον επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά την μόνη ίσως συνεπή στάση του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες. Εξού και παρέπεμπαν στις δέουσες «απαντήσεις» που θα δοθούν -όπως έλεγαν- αρμοδίως, το διήμερο που ακολουθεί, στη Συνδιάσκεψη...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.