ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank

Σημαντικό επίτευγμα το πλεόνασμα

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού είναι σημαντική, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Σημαντικό επίτευγμα το πλεόνασμα

«Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού είναι σημαντική. Μειώνει την πιθανότητα ενός τρίτου προγράμματος και καθιστά λιγότερο αναγκαία νέα δάνεια από τον EFSF. Είναι επίσης προϋπόθεση για μία ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την Ευρωζώνη Mark Wall, σε συνέντευξη στο naftemporiki.gr .

Ερωτηθείς πόσο ρεαλιστική είναι η επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές εντός του 2014 αναφέρει ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά κρατικών ομολόγων δεν είναι μη ρεαλιστική. Οι αγορές φοβούνται λιγότερο από πριν το ρίσκο, αυξάνοντας ευρύτερα την όρεξη κινδύνου».

«Άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είχαν επιτυχημένες επισκέψεις στις αγορές αυτήν τη χρονιά. Η παγκόσμια οικονομική ρευστότητα παραμένει υψηλή, οδηγώντας σε αναζήτηση απόδοσης. Το πρωτογενές πλεόνασμα και η υπόσχεση ανακούφισης του χρέους βοηθά τα ελληνικά μεγέθη. Η αγορά είναι αρκετά ευφυής ώστε να κρατήσει την απλή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους σε απόσταση ασφαλείας. Ο καθορισμός των τιμών για τους στόχους του δημόσιου χρέους -120% του ΑΕΠ το 2020- αλλάζει. Η επέκταση της ωρίμανσης του χρέους του επίσημου τομέα θα βελτιώσει την ελκυστικότητα της Ελλάδας σε ιδιώτες αγοραστές χρέους. Μια επιτυχημένη επιστροφή στην αγορά θεωρητικά θα καταστήσει ευκολότερο για τράπεζες και εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Η πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση θα μπορούσε να βελτιωθεί, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την αντιστάθμιση της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης για την κυβέρνηση», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.