ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης

Δεν εκδίδεται στην Τουρκία πολιτικός πρόσφυγας

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο πολιτικός πρόσφυγας Καντίρ Καγιά.

Οι δικαστικές αρχές της γειτονικής χώρας τον ζητούσαν για να συνεχίσει εκεί την έκτιση της ποινής των ισοβίων που του επιβλήθηκε για τη δολοφονία δύο αστυνομικών και την ανατίναξη κτιρίου, πράξεις, που κατά το κατηγορητήριο, συνδέονται με τη δράση του ‘Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος- Μετώπου' (DHKP-C), που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και έχει κηρυχτεί παράνομο.

Όπως υποστήριξε η συνήγορός του, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Καντίρ Καγιά ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια και υπέβαλε αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου που δεν έχει απαντηθεί όμως ακόμη.

Ο Καγιά  έχει μεγάλο ποσοστό αναπηρίας και είναι υπό συνεχή ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση, ενώ υπήρξε απεργός πείνας στις φυλακές της Τουρκίας, όπου παρέμεινε επί οκτώ χρόνια, πριν αποφυλακιστεί με απόφαση επιτροπής γιατρών, καθώς κινδύνευε η ζωή του.

Από την πλευρά του, ο 49χρονος πολιτικός πρόσφυγας επεσήμανε στους δικαστές ότι ενδεχόμενη έκδοσή του στην Τουρκία συνιστά απειλή για τη ζωή του.

Ως μάρτυρες κατέθεσαν στο δικαστήριο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος για το δήμο Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μυταφίδης.

Την ίδια ώρα, το ίδιο δικαστήριο επρόκειτο να αποφασίσει για την έκδοση ή μη ενός ακόμη Τούρκου υπηκόου. Πρόκειται για τον 53χρονο Χουσεΐν Φενζί Τεκίν, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο, μαζί με τρεις συμπατριώτες του, σε διαμέρισμα του Γκύζη στην Αθήνα, όπου βρέθηκε βαρύς οπλισμός. Η εκδίκαση τη υπόθεσής του αναβλήθηκε για τη Μεγάλη Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.