ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ανακοινωθεί άμεσα

Εθνική: Πως αποφασίστηκε η αύξηση κεφαλαίου

Στόχος η άντληση ποσού περίπου 2 δισ. ευρώ – Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας οι ανακοινώσεις.

Συνεδριάζει σήμερα ή αύριο το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας όπου θα αποφασιστεί η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας η οποία θα κυμανθεί στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας αρχικά είχε απορρίψει την προοπτική αύξησης κεφαλαίου ωστόσο το έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών αλλά και οι πιέσεις των ευρωπαϊκών αρχών, με πρώτη πρώτη την Κομισιόν, οδήγησαν την διοίκηση της τράπεζας σε αναθεώρηση. Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πρώτο 15θήμερο του Μαΐου.

Αύριο, Μεγάλη Τρίτη, η Εθνική θα καταθέσει στην ΤτΕ το σχέδιο για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Έχουν προηγηθεί δεκάδες συναντήσεις μεταξύ στελεχών της και της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να σχηματοποιηθεί το τελικό σχέδιο με στόχο αυτό που θα κατατεθεί μεθαύριο να γίνει άμεσα αποδεκτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση κινείται με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της, δηλαδή την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,183 εκατ. ευρώ, από τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, δηλαδή την οργανική κερδοφορία αλλά και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Στελέχη της τράπεζας τονίζουν ότι ο όμιλος διαθέτει μεγάλο αριθμό θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των εναλλακτικών δυνατοτήτων περιλαμβάνονται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση των Α/Κ (ήδη η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με ξένο επενδυτή), καθώς και η πώληση ποσοστού άνω του 40% της Finansbank.

Παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες όμως η διοίκηση θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Τα κεφάλαια της αύξησης θα διατηρηθούν σαν «μαξιλάρι ασφαλείας» και εφόσον η τράπεζα κατορθώσει να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, θα τα χρησιμοποιήσει σε δεύτερο χρόνο για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.