ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το όχι του ΤΧΣ

Εθνική: Σήμερα η νέα πρόταση για την αύξηση κεφαλαίου

Εμπλοκή στο ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας σημειώθηκε χθες καθώς το ΤΧΣ απέρριψε τη σχετική εισήγηση.

Αργά χθες το βράδυ η Εθνική με μια λιτή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του Δ.Σ. αναβάλετε για σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ που συνεδρίασε χθες για το θέμα απέρριψε την εισήγηση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου. Έτσι αναζητείται εναλλακτική λύση και εξετάζονται οι διαθέσιμες επιλογές ώστε να κατατεθεί νέα βελτιωμένη πρόταση η οποία θα εξασφαλίσει το πράσινο φως του ΤΧΣ. Αμέσως μόλις αυτό επιτευχθεί θα συνεδριάσει το Δ.Σ. για την σύγκλιση της έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων. Ωστόσο αν απορριφθεί και το αναθεωρημένο σχέδιο της αύξησης κεφαλαίου από το ΤΧΣ τότε η τράπεζα θα υποχρεωθεί σε αλλαγή του σχεδιασμού τους.

Στόχος της διοίκησης είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους 2 έως 2,5 δισ. ευρώ τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο σχέδιο δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων. Πάντως οι πληροφορίες για την αύξηση κεφαλαίου έχουν προκαλέσει ισχυρότατες πιέσεις στη μετοχή της τράπεζας που μέσα σε λίγες μόνο συνεδριάσεις έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της.

Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση να προχωρήσει άμεσα, ενώ ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι Morgan Stanley και Credit Suisse. Με την αύξηση κεφαλαίου η ΕΤΕ όχι μόνο θα ενισχύσει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση αλλά θα αποσπάσει και μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου κάτι που σημαίνει ότι θα μπορέσει να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία σε καλύτερους όρους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.