ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 2,5 δισ. μέσω αύξησης και το 1 δισ. με πωλήσεις

Ενισχύεται με 3,4 δισ. ευρώ η Εθνική

Με τα κεφάλαια θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες του stress test (2,183 δισ.) και θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου (1,35 δισ.).

Στα 3,5 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας καθώς πέραν των 2,5 δις. ευρώ που θα αντλήσει μέσω αύξησης κεφαλαίου η τράπεζα θα αντλήσει επιπλέον 1,04 δις. ευρώ μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Με τα κεφάλαια αυτά αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Έτσι θα πραγματοποιήσει ένα πολύ μεγάλο βήμα για την αποδέσμευσή της από την κρατική βοήθεια.

Το Δ.Σ. της τράπεζας που συνεδρίασε χθες συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 10 Μαΐου προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.

Η αύξηση θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών. Στην αύξηση θα μπορούν να μετέχουν θεσμικοί αλλά και άλλοι επενδυτές. Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley θα είναι οι διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών. Το ΤΧΣ δήλωσε τη στήριξή του στην αύξηση κεφαλαίου, ψηφίζοντας υπέρ της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Σύμφωνα με την Εθνική μέσω της αύξησης επιτυγχάνονται:

-- Αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση της τράπεζας, δεδομένου ότι η συναλλαγή θα ενισχύσει τη διασπορά των μετοχών, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

-- Βελτίωση της χρηματοδοτικής ικανότητας, διευκολύνοντας τη μελλοντική πρόσβαση της ΕΤΕ στις αγορές με βελτιωμένους όρους.

-- Ενίσχυση της θέσης της ΕΤΕ στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ η προτεινόμενη προσφορά αναμένεται να επιτρέψει την ταχύτερη ολοκλήρωση της συναλλαγής και έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει, πέραν τον παλαιών μετόχων και των κατόχων warrants και νέων υψηλής ποιότητας επενδυτών που επιδιώκουν συμμετοχή στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου ο πρόεδρος του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας κ. Γεώργιος Ζανιάς δήλωσε: «Η πορεία προς την ανάκαμψη αναγνωρίζεται από τις διεθνείς αγορές, καθώς εκδηλώνεται ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εκδόσεις χρέους ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου με στόχο την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς υπογράμμισε: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει από μια πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης του χρέους του Δημοσίου (PSI) και τις επιπτώσεις που η ύφεση είχε για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η προτεινόμενη έκδοση μετοχικού κεφαλαίου θα ενισχύσει σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την ισχυρή της ρευστότητα, θα επιτρέψουν στην ΕΤΕ να συνεχίσει να λειτουργεί ως χρηματοπιστωτικός στυλοβάτης για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.