ΚΟΣΜΟΣ

Σε Guardian και Washington Post το βραβείο

Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν κυριάρχησαν στα Πούλιτζερ

Απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ.

Το βραβείο δόθηκε στην  αμερικανική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Guardian και στην εφημερίδα Washington Post για τις αποκαλύψεις τους σχετικά με το εύρος των παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών από τη NSA των ΗΠΑ.

Οι παρακολουθήσεις αποκαλύφθηκαν βάσει των στοιχείων που έδωσε ο πρώην συνεργάτης της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το συμβούλιο που απονέμει τα Βραβεία Πούλιτζερ, η επιθετική κάλυψη του θέματος από την εφημερίδα Γκάρντιαν συνέβαλε να αρχίσει ένας ευρύς διάλογος σχετικά με την εθνική ασφάλεια σε συνάρτηση με την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής, ενώ η κάλυψη της Ουάσινγκτον Ποστ συνέβαλε να αντιληφθεί το κοινό πώς οι αποκαλύψεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ακόμη στην εφημερίδα The Boston Globe απονεμήθηκε Βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013 και το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε.

Στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters απονεμήθηκε Βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη ενός διεθνούς θέματος: το διωγμό της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας στη Μιανμάρ.

Τα Βραβεία Πούλιτζερ απονέμονται από μια επιτροπή του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε 14 κατηγορίες — πέραν της δημοσιογραφίας αυτές άπτονται της δραματουργίας, της μουσικής, της ποίησης και του βιβλίου.

Aπονέμονται προς τιμή του ουγγρικής καταγωγής Αμερικανού δημοσιογράφου Τζόζεφ Πούλιτζερ, χάρη σε μια δωρεά του οποίου εγκαθιδρύθηκε η Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia Journalism School). Στην 19μελή επιτροπή που τα απονέμει συμπεριλαμβάνονται αρχισυντάκτες, στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου των μέσων ενημέρωσης και πανεπιστημιακοί.

Τα Βραβεία Πούλιτζερ, πέραν του μεγάλου κύρους τους, θεωρείται πως μπορούν να συμβάλλουν στην προσέλκυση προσοχής σε εφημερίδες αλλά και σε ιστοτόπους, που ανταγωνίζονται για να θέλξουν το αναγνωστικό κοινό στο όλο και πιο κατακερματισμένο πεδίο της ενημέρωσης, στο οποίο πολλά ΜΜΕ τίθενται αντιμέτωπα με οικονομικές δυσχέρειες και περιορισμούς στους προϋπολογισμούς τους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.