ΚΟΣΜΟΣ

Συντριπτική νίκη με 78%

Ο κεντροαριστερός Γκιγέρμο Σολίς νέος πρόεδρος στην Κόστα Ρίκα

Νικητής στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κόστα Ρίκα αναδείχτηκε ο κεντροαριστερός υποψήφιος Λουίς Γκιγέρμο Σολίς, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 77,87% με καταμετρημένο το 91,7% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ο υποψήφιος του κυβερνώντος δεξιού Εθνικού Απελευθερωτικού Κόμματος (PLN) της απερχόμενης προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια, Τζόνι Αράγια, απέσπασε ποσοστό 22,3%. Ο Αράγια είχε αποσυρθεί από τη μάχη εξαιτίας των άσχημων επιδόσεών του στις δημοσκοπήσεις.

Ο Σολίς ανέτρεψε τα προγνωστικά κερδίζοντας στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 2 Φεβρουαρίου με 30,8%.

Στις αρχές Μαρτίου ο Αράγια, πρώην δήμαρχος του Σαν Χοσέ, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα. Αν και δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο, ο Αράγια δεν μπόρεσε να ακυρώσει την υποψηφιότητά του καθώς αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα κι έτσι το όνομά του υπήρχε στα ψηφοδέλτια.

Ο 56χρονος Σολίς, ιστορικός και πανεπιστημιακός, δεσμεύθηκε προεκλογικά να πολεμήσει κατά της διαφθοράς, να ενθαρρύνει την καλύτερη κατανομή του πλούτου μπροστά στις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, αλλά και να ανατάξει την οικονομία.

Θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, που δεν θα ανήκει σε κάποιο από τα δύο κόμματα της δεξιάς, το PLN και την Κοινωνική Χριστιανική Ένωση (PUSC), τα οποία μοιράζονται την εξουσία από τη δεκαετία του 1960.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.