ΚΟΣΜΟΣ

Για το 2015

Πορτογαλία: Νέα μέτρα λιτότητας ύψους 1,4 δισ. ευρώ

Ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 1,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015 υιοθέτησε την Τρίτη η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων και των κρατικών εταιρειών, «χωρίς να ζητηθούν επιπλέον θυσίες» από τους Πορτογάλους, υποστήριξε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ζητήσει από την Πορτογαλία να το ενημερώσει για τα μέτρα που θα λάβει πριν από το τέλος της ημέρας, απαραίτητη προϋπόθεση για να δώσει αυτή την εβδομάδα το πράσινο φως για την αποδέσμευσης μιας νέας δόσης δανείου ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Χωρίς αυτά τα μέτρα δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η ενδέκατη αξιολόγηση της εκτέλεσης του προγράμματος της Πορτογαλίας από την τρόικα των δανειστών της (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), είχε προειδοποιήσει στις αρχές Απριλίου ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης χαρακτηριζόταν εξαιρετικά επείγουσα καθώς η επόμενη και τελευταία επίσκεψη κλιμακίου εκπροσώπων της τρόικας στη Λισαβόνα αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να προετοιμαστεί η έξοδος της χώρας από το δανειακό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.