ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα SOS ανά κωδικό

Πως να υποβάλετε τη φορολογική σας δήλωση

Αναλυτικός οδηγός με όλους τους κωδικούς.

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι μπορούν να διαβάσουν αναλυτικά το βιβλίο οδηγιών για την ορθή κατανόηση των φορολογικών διατάξεων προκειμένου να μην υποπέσουν σε λάθη. Οπως προκύπτει από τον πρόλογο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων  κ. Χ. Θεοχάρης, οι υπόχρεοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση τους ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν διαφωνίες με τα στοιχεία των εκκαθαριστικών μισθοδοσίας, αφού εάν οι φορολογούμενοι τα συμπληρώσουν με επιφύλαξη, μπαίνουν αυτομάτως στη λίστα των ελέγχων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στον πρόλογο του ο κ. Θεοχάρης :

  • καθιερώνονται τρεις κλίμακες φόρου εισοδήματος: α) κλίμακα για μισθωτούς συνταξιούχους, β) κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπορικές επιχειρήσεις και γ) κλίμακα για εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες.
  • καταργήθηκε το αφορολόγητο ποσό και προβλέπεται πλέον μείωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το ποσό των 21.000 ευρώ.
  • στις ιατρικές δαπάνες περιλαμβάνεται και η δαπάνη για αγορά φαρμάκων.
  • ειδικά οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2013 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.
  • οι αποδείξεις δαπανών δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται από εσάς, ώστε να είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.

Σημειώνεται ότι για δεύτερη χρονιά, η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική για κάθε φυσικό πρόσωπο, που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος καθώς και για τους κατοίκους εξωτερικού. Η μοναδική εξαίρεση είναι οι δηλώσεις που υποβάλλονται από τους κληρονόμους για λογαριασμό αποβιωσάντων.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.