MEDIA

Διεθνής διασυρμός της Ελλάδας

Σάλος από τη λογοκρισία του ΑΠΕ στη Μέρκελ

Σάλος έχει προκληθεί από το πρωτοφανές κρούσμα λογοκρισίας από το ΑΠΕ σε βάρος της Καγκελαρίου Μέρκελ και τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας με την εν ψυχρώ βάναυση αλλοίωση της ανακοίνωσης της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να απαλειφθεί η φράση  «μέτρα λιτότητας» και να αντικατασταθεί από τη φράση «πρόγραμμα εξυγίανσης».

merkelEggrafa1

Η Κυβέρνηση αλλά και  η ηγεσία του ΑΠΕ εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό αλλά και παγίδεψαν τους συνδρομητές τους (ΜΜΕ και ιστοσελίδες), ώστε παραμονές εκλογών να φανεί ότι τα μέτρα λιτότητας  έχουν τελειώσει και τη στάση  δήθεν αυτή επικροτεί  και η γερμανική πλευρά, με κίνδυνο την πρόκληση διπλωματικού επεισοδίου.

Το σχέδιο εσκεμμένης παραπληροφόρησης, μέσω του ΑΠΕ, το οποίο πλέον λειτουργεί ως ΔΕΚΟ υπό την εποπτεία του υφυπουργού Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος έχει διαγραφεί από την ΕΣΗΕΑ  και του θεολόγου Ι. Παναγιωτόπουλου του κλίματος Μπαλτάκου, ο οποίος έχει καταγγελθεί και παλιότερα για άλλο κρούσμα λογοκρισίας από τις δημοσιογραφικές ενώσεις, τέθηκε σε  εφαρμογή  την ώρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα σε εστιατόριο με φόντο τον Παρθενώνα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισθεί  επισήμως ούτε από τους αρμοδίους του ΑΠΕ, ούτε από κυβερνητικές πηγές από ποιον δόθηκε η εντολή  για την αλλοίωση της επίσης ανακοίνωσης της γερμανικής κυβέρνησης.

Έχει ζητηθεί πάντως στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης την Δευτέρα, το θέμα να τεθεί εκτάκτως προ ημερησίας διάταξης  και να κληθούν οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και ο ΓΓ της ΠΟΕΣΥ που είναι μέλος του ΔΣ του  ΑΜΠΕ καθώς και ο Γενικός διευθυντής  του πρακτορείου για να υπάρξουν οι δέουσες εξηγήσεις.

Είναι γεγονός ότι το ΑΠΕ μετέδωσε στις 17.03 το πρώτο τηλεγράφημα από το Βερολίνο της ανταποκρίτριάς του Φ. Καραβίτη στο οποίο αναφερόταν:«Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας μεταφέρει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η οποία εκδόθηκε μετά την άφιξη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.».

Στο δεύτερο λογοκριμένο τηλεγράφημα που εστάλη στους συνδρομητές του πρακτορείου ανυπόγραφο, χωρίς το όνομα της ανταποκρίτριάς του ΑΠΕ αναφερόταν: « ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Το τηλεγράφημα με τίτλο «Μήνυμα στήριξης της γερμανικής κυβέρνησης φέρνει στην Αθήνα η Αγ. Μέρκελ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας», που αναρτήθηκε στη ροή ειδήσεων του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 17:03, να αντικατασταθεί ως εξής: «Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την πορεία εξυγείανσης στην Ελλάδα μεταφέρει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η οποία εκδόθηκε μετά την άφιξη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.»

Εκτός από το γεγονός ότι  η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ως  σκοπό επίσκεψης της κ. Μέρκελ να ενισχύσει την κυβέρνηση Σαμαρά στην πορεία λιτότητας που ακολουθεί «διότι η Ελλάδα στο μεταξύ επέστρεψε επιτυχώς στις χρηματαγορές» ενώ επισημαίνεται ότι στην ατζέντα βρίσκονται και άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.» αξίζει να σημειωθεί ότι  ακόμη και η αυτόματη ελληνική μετάφραση της ανακοίνωσης αυτής από την  ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης  είναι εξίσου αποκαλυπτική αφού τις επίμαχες λέξεις μεταφράζει ως «λιτότητα» και «μέτρα λιτότητας».  Χαρακτηριστικά, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τη διαδικασία της αυτόματης μετάφρασης, τα επίμαχα σημεία αποδίδονται με τη σωστή έννοια των λέξεων:

«Υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ταξίδεψε στην Αθήνα για να ενθαρρύνει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη λιτότητα. Επειδή η Ελλάδα είναι πλέον επιστρέψει με επιτυχία στην αγορά κεφαλαίων. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πολιτική και διεθνή ζητήματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Η καγκελάριος συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, να επαινέσω τις συνεπείς μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του. Αλλά η επίσκεψή σας είναι επίσης μια ένδειξη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα στηρίξει τους επιτυχόντες μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.»

Η αθλιότητα του ΑΠΕ, ως ήταν φυσικό, παρέσυρε και πολλά ελληνικά σάιτ, τα οποία, τηρώντας τη δεοντολογία, αντικατέστησαν, ως άλλωστε όφειλαν, το παλιό τηλεγράφημα με το καινούργιο.

Απ' αυτό το σημείο και μετά όμως αρχίζει μια δεύτερη ιστορία. Οι καλοί συνάδελφοι του left. gr, που ανακάλυψαν την αθλιότητα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων (και όσοι άλλοι, όπως ο Κώστας Βαξεβάνης στο "Κουτί της Πανδώρας" το αναπαρήγαγαν), αντί να ψέξουν μόνο το ΑΠΕ για την αλλοίωση του τηλεγραφήματος σχετικά με την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης προχώρησαν και ένα βήμα παρακάτω: στοχοποίησαν και όσα σάιτ (μεταξύ των οποίων το matrix24, το enet, το pontiki κ.α.), αντικατέστησαν, καλή τη πίστει, το αρχικό τηλεγράφημα με την "ορθή επανάληψη" λέγοντας ότι αυτό έγινε για να στηριχθεί δήθεν το success story της κυβέρνησης. Σε ό,τι τουλάχιστον μας αφορά, ένα έχουμε να πούμε: Έλεος. Το matrix24, κι αυτό το ξέρουν όλοι όσοι το παρακολουθούν, δεν είναι κομματικό σάιτ ούτε "παπαγαλάκι" κανενός και πρωτίστως της κυβέρνησης. Προσπαθεί να κάνει όσο καλύτερα μπορεί τη δημοσιογραφική του δουλειά τηρώντας τους κανόνες της δεοντολογίας και υπερασπιζόμενο την ανεξαρτησία του. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ήταν δυνατόν ποτέ το ΑΠΕ να διορθώσει κατά το δοκούν την επίσημη ανακοίνωση μιας ξένης (της γερμανικής) κυβέρνησης! Τα υπονοούμενα λοιπόν δεν μας αφορούν. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν χαρακτηρίζουν και αυτούς που τα διατυπώνουν...

Ακολουθούν τα πλήρη τηλεγραφήματα του ΑΠΕ, οι αυθεντικές ανακοινώσεις από την ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και η αυτόματη μετάφραση της σελίδας με την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης:

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μετακόμισε ο Σκουρλέτης στον Ματριχ;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.