ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ένα τιτίβισμα για την δημοκρατία

Το Twitter γιόρτασε πριν λίγες μέρες τα όγδοα του γενέθλια. Η επέτειος αυτή συνέπεσε χρονικά με μια απόφαση πρωτοφανούς αυταρχισμού στη γειτονική μας Τουρκία. Η απόφαση να κλείσει το Twitter στη Τουρκία που πάρθηκε στις 20 Μαρτίου αποτελεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην διαδικτυακή ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης. Μία εβδομάδα μετά το λουκέτο που έβαλε στο Twitter, η τουρκική κυβέρνηση μπλοκάρισε την προηγούμενη Πέμπτη και την πρόσβαση στο YouTube.

Τα σκληρά – αυταρχικά μέτρα, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της περιοριστικής νομοθεσίας της Τουρκίας για το Διαδίκτυο, δείχνει πού προτίθεται να φτάσει η κυβέρνηση προκειμένου να εμποδίσει την όποια αντικυβερνητική κριτική. Η εντολή απαγορεύσεων τέθηκε σε ισχύ, αρχικά μετά από υπόσχεση του Ερντογάν «ξεριζώσει» το Twitter συγκεκριμένα ανέφερε «θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα αντιληφθούν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας». Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα, η Τουρκία απειλεί με λουκέτο και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ενδέχεται να μπλοκαριστούν και άλλες πλατφόρμες social media, εκτός από το YouTube και το Twitter. Το Twitter αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια χρήστες στην Τουρκία. Tο Youtube είναι επίσης εξαιρετικά διαδεδομένο. Το 2008 η τουρκική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει και πάλι την πρόσβαση στο YouTube. Η πρόσβαση αποκαταστάθηκε δυόμισι χρόνια αργότερα.

Είναι σαφές και από την αντίδραση του Ερντογάν, αλλά όχι μόνο, ότι πλέον παγκοσμίως ζούμε σε ένα διαφορετικό τοπίο ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης. Είτε το θέλουμε είτε όχι, τα social media καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χρόνο και χώρο στην καθημερινότητα μας. Το internet όλο και περισσότερο εισέρχεται στους χώρους δουλειάς, τους χώρους διασκέδασης, ενώ ταυτόχρονα συνδέει τον οικιστικό ιστό της πόλης ανά πάσα ώρα και στιγμή και χρησιμοποιείται από όλο και μεγαλύτερο μέρος του ηλικιακού φάσματος όχι μόνο στις λεγόμενες χώρες του λεγόμενου πλούσιου Βορρά αλλά και στις αναπτυσσόμενες.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα social media αποτελούν μια νέα πηγή πληροφόρησης, αντιπληροφόρησης, ένα νέο χώρο διαλόγου, αντιπαράθεσης, ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης, μετακίνησης συνειδήσεων. Αρκεί να θυμηθούμε τον ρόλο που διετέλεσαν οι ψηφιακοί χώροι κοινωνικής δικτύωσης στις αραβικές εξεγέρσεις, στα κινήματα των πλατειών σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο κίνημα Occupy Wall Street. Η διαμαρτυρία, η οργή, η αγανάκτηση, το αίτημα για αλλαγή, το αίτημα για αλληλεγγύη, για δικαιοσύνη, για δημοκρατία δεν εκφράζεται κατ΄ ανάγκη όπως εκφραζόταν μέχρι «χθες». Το ίδιο βέβαια ισχύει και για αιτήματα στο άλλο εύρος του ιδεολογικού φάσματος. Ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, το μίσος, εκφράζονται και αυτά και μέσω internet.

Τα social media δίνουν σε αντίθεση με όλα τα άλλα μέσα άσκησης της πολιτικής, ένα σημαντικό πλεονέκτημα: σπάνε το μονοπώλιο της μέχρι και σήμερα πανίσχυρης εικόνας της τηλεόρασης, της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας ισχυρών εκδοτικών συγκροτημάτων και καθιστούν τον καθένα απ' εμάς ενεργό συμμέτοχο στη διακίνηση, αξιολόγηση και σχολιασμό πληροφοριών. Αυτά δεν αφορούν φυσικά μόνο την Τουρκία… Αυτή τη νέα δυνατότητα μπορούμε και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

Twitter: @CZachariadis

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.