ΚΟΣΜΟΣ

Από την ΕΕ

Αναγνώριση ανεξαρτησίας ζητά η Υπερδνειστερία

Η Ε.Ε. θα πρέπει να αναγνωρίσει την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική φιλορωσική περιοχή του Μόλδοβα που συνορεύει με την Ουκρανία, αν επιθυμεί τη «σταθερότητα» στην περιοχή, δήλωσε την Τετάρτη από την Τιράσπολη σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας Εβγκένι Τσεβτσούκ.

«Η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει την Υπερδνειστερία που δεν παρουσιάζει και δεν θα παρουσιάσει κανένα κίνδυνο για εκείνη. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθεί μια ζώνη σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο Τσεβτσούκ.

Η δήλωσή του αυτή έγινε την ώρα που το «ανώτατο σοβιέτ» (το κοινοβούλιο) της Υπερδνειστερίας ζήτησε από τη Ρωσία και τον ΟΗΕ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της περιοχής αυτής.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο να ζητήσει την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, όπως συνέβη με την Κριμαία, ο Τσεβτσούκ απάντησε ότι αυτή τη στιγμή μάχεται «για την αναγνώριση της Υπερδνειστερίας» και δεν θέλησε να αναφερθεί «σε υποθέσεις».

«Αυτό που θα γίνει στα επόμενα στάδια θα πρέπει να καθοριστεί από τους πολίτες της δημοκρατίας μας», υπογράμμισε.

Η Υπερδνειστερία, με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, έχει τη δική της κυβέρνηση από το 1992 έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης του Μόλδοβα, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το Τσισινάου θα προωθούσε την ένταξη της χώρας στη Ρουμανία με την οποία έχει κοινή γλώσσα και πολιτισμό.

Αντίθετα η ρωσόφωνη Υπερδνειστερία θεωρεί τη Μόσχα προστάτιδά της. Εξάλλου στην περιοχή υπάρχουν 2.500 ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι φυλούν αποθήκες με όπλα από την σοβιετική εποχή, παρά τη δέσμευσή της Ρωσίας το 1999 να τους αποσύρει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.