ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμεινε αδιάφορο στην επιστροφή στις αγορές

Γιατί το Χρηματιστήριο δεν ακολουθεί την ευφορία των ημερών

Αναλυτές δεν αποκλείουν την συνέχιση της διορθωτικής κίνησης, ωστόσο, τονίζουν ότι μακροπρόθεσμα οι τιμές των μετοχών θα ενισχυθούν.

Μπορεί η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των ξένων να ξεπέρασε κάθε προσδοκία στην επιστροφή της χώρας στις αγορές ωστόσο αυτό δεν συγκίνησε διόλου της Σοφοκλέους. Η χρηματιστηριακή αγορά όχι μόνο δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό για την επιστροφή στις αγορές αλλά κατέγραψε νέες σημαντικές απώλειες.

Χθες ήταν η έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση με μετοχές όπως του ΟΤΕ (-2,18%), της ΔΕΗ (-5%) και του ΟΠΑΠ (-2,92%) να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις. Αναλυτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την διορθωτική κίνηση της αγοράς σε μια συγκυρία εξαιρετικά θετικών για τη χώρα ειδήσεων. Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με την μετοχή της Alpha Bank να αποκομίζει κέρδη 1,8%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,78% ενώ κέρδη 0,54% αποκόμισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Σημειώνεται ότι οι προσδοκίες για την μετοχή της Πειραιώς είναι μεγάλες καθώς την επόμενη εβδομάδα με την διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στη στάθμιση των δεικτών με την αύξηση της στάθμισης της Πειραιώς στο 33% από 19% κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων στην μετοχή άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Που το πάει η αγορά

Αν και οι αναλυτές δεν αποκλείουν καθόλου την συνέχιση της διορθρωτικής κίνησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεδομένης και της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ωστόσο, τονίζουν ότι η ανοδική πορεία της οικονομίας αναπόδραστα θα οδηγήσει σε αύξηση των αποτιμήσεων των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των μετοχών. Σημειώνουν ότι η αγορά έχει αποκομίσει μεγάλα κέρδη τους τελευταίους μήνες, έχοντας προεξοφλήσει όλα τα θετικά νέα που αυτές τις ημέρες βλέπουμε. Έτσι η χρηματιστηριακή αγορά κινείται πλαγιο-καθοδικά περιμένοντας τους επόμενους καταλύτες που θα δώσουν κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών ο Γενικός Δείκτης αποκομίζει ισχυρά κέρδη της τάξης του 15% ενώ σε ετήσια βάση τα κέρδη του δείκτη προσεγγίζουν το 40%.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.