ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 50.000 απεργοί

Απεργιακό κύμα στο εργοστάσιο της Nike και της Adidas στην Κίνα

Τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει η πρωτοφανής απεργία που εξελίσσεται στο εργοστάσιο Γιουέ Γιουέν στην Κίνα, όπου κατασκευάζονται τα γνωστά αθλητικά παπούτσια Nike, Adidas, Puma, Asics, New Balance και Converse.

Τη Δευτέρα οι απεργοί ανέρχονταν σε 30.000 και σήμερα ξεπερνούν τις 50.000, σύμφωνα με αξιωματούχο οργάνωσης για την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων που έχει έδρα στη γειτονική πόλη Σενζέν.

Οι απεργοί αρνούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους διαμαρτυρόμενοι για τις μεσαιωνικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν αλλά και τις χαμηλές αμοιβές.

Περίπου 10.000 από τους συνολικά 70.000 εργαζόμενους στο εργοστάσιο Γιουέ Γιουέν συγκεντρώθηκαν στην Ντονγκουάν, όμως δεν πραγματοποίησαν κάποια διαμαρτυρία.

Την Τρίτη χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία αφού πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου με την αποχώρηση των εργατών από την εργασία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επίπεδα των συντάξεων, της παροχής ιατρικής ασφάλισης, των επιδομάτων στέγασης και τις αποζημιώσεις σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

«Δεν ζητούν χρήματα, διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τα αιτήματα των εργατών στο Γιουέ Γιουέν αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην βιομηχανία ενδυμάτων στην Κίνα και η επίλυση της διαμάχης αυτής θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο», αναφέρουν οργανώσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον ετήσιο ισολογισμό του εργοστασίου Γιουέ Γιουέν, το 2013 κατασκεύασε 313 εκατομμύρια ζευγάρια παπουτσιών και είχε έσοδα 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.