ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απόφαση του Αρείου Πάγου

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση αγροτικών δανείων

Ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης των αγροτικών δανείων υπό προϋποθέσεις καθορίζει η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου,τα μέλη της οποίας έκαναν δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Συγκεκριμένα ο νόμος 3259/2004 προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών έναντι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι ανώτατοι δικαστές ασχολήθηκαν με το ερώτημα εάν στον όρο αγρότες υπάγονται και τα νομικά πρόσωπα. Δηλαδή, οι προσωπικές και οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωργίας, όπως είναι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κ.λπ.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι οι εταιρείες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κ.λπ., μπορούν να θεωρηθούν αγρότες και να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, εφόσον: 1) προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές από της συστάσεως τους και σύμφωνα με την ιδρυτική τους πράξη (εταιρικό) έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους την άσκηση της γεωργίας (όλα τα στάδια της γεωργικής και ζωικής εκμετάλλευσης, αγροτουριστικές, δασικές δραστηριότης, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, κ.λπ.), 2) είναι «κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης με νομική προσωπικότητα (σ.σ.: εταιρεία), από την άσκηση της οποίας αντλείται τουλάχιστον το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους και 3) η πλειοψηφία του μετοχικού (εταιρικού) κεφαλαίου να ανήκει σε γεωργούς κατά κύρια απασχόληση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.