ΚΟΣΜΟΣ

Λευκωσία

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρος στη Παναγία Φανερωμένη

Με μεγάλη κατάνυξη παρακολούθησαν οι πιστοί   το κορυφαίο γεγονός του Ιερού Νιπτήρα, από τον Έξαρχο του Πανάγιου Τάφου στην Κύπρο, Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεο, στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης.

Κατά την τελετή ο Μητροπολίτης ένιψε συμβολικά τα πόδια 12 λαϊκών, όπως ο Χριστός ένιψε, πριν από τον Μυστικό Δείπνο, τα πόδια των μαθητών Του.

Ο Μητροπολίτης Βόστρων είπε ότι η τελετή αποτυπώνει ό,τι έκανε ο Χριστός, πριν από το Πάθος του, να νίψει τους πόδας των μαθητών, δείχνοντας έτσι ότι, αν και απρόσιτος ως προς την θεότητα έλαβε δούλου μορφή για να σώσει το ανθρώπινο γένος. Αυτή τη συγκινητική τελετή, ανέφερε, θα αναπαραστήσουμε και εμείς, ακούγοντας τον διάλογο του Χριστού με τους μαθητές Του και ζώντας εντονότερα την στιγμή της ταπεινώσεως του Κυρίου. «Και εμείς οφείλουμε να είμεθα ταπεινοί για να μπορέσουμε να κερδίσουμε την Βασιλεία των Ουρανών», τόνισε ο κ. Τιμόθεος.

Ο Μητροπολίτης εις τύπον Χριστού και δώδεκα άνδρες με σανδάλια στα πόδια, ανάμεσά τους και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, που συμβόλιζαν τους δώδεκα μαθητές του Ιησού αποτύπωσαν το τελετουργικό του Ιερού Νιπτήρα. Η θρησκευτική αυτή τελετή του Ιερού Νιπτήρος μαρτυρείται από τον Δ' αιώνα μ.Χ.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.