ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να δείξουν πως δεν είναι ίδιοι...

Και τώρα ...ενίσχυση του προοδευτικού πόλου

Ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναζητά το ΠΑΣΟΚ.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι οι ευρωεκλογές, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και την ίδια τη βιωσιμότητα του κόμματος, στην Χαριλάου Τρικούπη, κινούνται στην άξονα της ενίσχυσης του προοδευτικού πόλου. Έτσι, αφενός κρατούν αποστάσεις από τις όποιες «ακροδεξιές» συμπεριφορές στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που φάνηκε στην υπόθεση Μπαλτάκου και τις μετέπειτα δηλώσεις Βενιζέλου ότι οποιοδήποτε αντίστοιχο «κρούσμα» θα αποπέμπεται άμεσα, αφετέρου στη διεκδίκηση μερίσματος από την όποια «κοινωνική πολιτική» ασκείται. Αυτό φάνηκε μεταξύ άλλων στην «έκρηξη οργής» της Χαριλάου Τρικούπη όταν αντιλήφθηκε ότι η ΝΔ της «έκλεψε» τα μέτρα για τους αστέγους, τα οποία αφενός είχε επιμεληθεί, αφετέρου έχουν πάντα να προσφέρουν σε όποιον τα ανακοινώσει προεκλογικά.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν εντάξει στην ρητορική τους την αναγκαιότητα ενίσχυσης του προοδευτικού πόλου. Πέραν όμως από τις αναμενόμενες σε έναν βαθμό όσο και αλεπάλληλες πλέον προσκλήσεις στη ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσε –όσο γίνεται- θετικά αποτελέσματα για την «Ελιά» στις ευρωεκλογές, έχοντας και κάτι ακόμα στο πίσω μέρος του μυαλού του. Ότι θα νομιμοποιούταν πιθανώς έτσι να ζητήσει την ένταξη επιπλέον υπουργών προερχόμενων από τη δημοκρατική παράταξη στο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον γίνει ανασχηματισμός μετά τις ευρωεκλογές, ενδεχόμενο που δεν είναι καθόλου απίθανο...

Στον ίδιο σχεδιασμό, πέραν από τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για υποθέσεις τύπου Μπαλτάκου ή κοινωνικών πολιτικών που «καρπώνεται» η ΝΔ, εντάσσεται και η διαφωνία της Χαριλάου Τρικούπη για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε εναλλακτική πρόταση για πώληση μόλις του 24% του ΟΛΘ, με παράλληλη διάθεση της έκτης προβλήτας υπονοώντας την ανάγκη να μην πουληθούν όλα τα λιμάνια της χώρας. Και όλα αυτά σε μία πολιτική κίνηση -ενώ ήξερε ότι η πώληση των μετοχών του ΟΛΘ θα δρομολογείτο- μέσα από την οποία έφτασε ουσιαστικά να καταγγέλει την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπόψη της τις διαφωνίες.

Με τέτοιου είδους κινήσεις, άλλωστε, επιχειρεί –και θα συνεχίσει να το κάνει- να δείξει ότι δεν ταυτίζεται σε τίποτα με τη ΝΔ, αλλά αναγκάζεται να συνεργάζεται στην κυβέρνηση μαζί της «για τη σωτηρία της χώρας». Και εδώ, μπαίνουν οι κυβερνητικές επιτυχίες και η βιωσιμότητα του χρέους, που αποτελεί ένα ακόμα πάγιο κομμάτι στην ρητορική του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.