ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμές και κατά του Λευκού Οίκου

Λαβρόφ: Η Ουκρανία παραβιάζει τη συμφωνία της Γενεύης

Από μία... κλωστή κρέμεται πλέον η συμφωνία της Γενεύης για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να κατηγορεί ευθέως το Κίεβο πως έχει καταπατήσει τα συμφωνηθέντα.

«Γίνονται βήματα –πάνω απ΄όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο– που όχι μόνο δεν τηρούν, αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης», είπε σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως η φονική επίθεση που σημειώθηκε το χθες πρωί κοντά στην ουκρανική πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, είναι έγκλημα και δείχνει πως το Κίεβο δεν θέλει να ελέγξει «τους εξτρεμιστές».

«Οι αρχές δεν κάνουν τίποτα, δεν κουνούν καν το δαχτυλάκι τους για να αντιμετωπίσουν τις αιτίες πίσω από αυτή τη βαθιά εσωτερική κρίση στην Ουκρανία», είπε.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, καταφέρνοντας πλήγμα σε μια ήδη εύθραυστη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει την Πέμπτη η Ρωσία, η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία καλούσε για τον άμεσο τερματισμό της βίας στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της Δύσης πιστεύουν πως η Ρωσία υποθάλπει ένα φιλορωκό αυτονομιστικό κίνημα, μια κατηγορία που η Μόσχα αρνείται.

Η συμφωνία καλούσε επίσης τις παράνομες ένοπλες ομάδες να αφοπλιστούν σε μια διαδικασία που θα εποπτεύσει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ωστόσο οι αυτονομιστές δεν έχουν δώσει πολλές ενδείξεις ότι θα αποχωρήσουν από δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι ουκρανικές αρχές απέτυχαν να απομακρύνουν τους παράνομους διαδηλωτές από τις πλατείες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

«Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», είπε.

Ο Λευκός Οίκος έχει απαιτήσει από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή που η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ασκεί στους αυτονομιστές -η Μόσχα επιμένει πως δεν έχει καμία- προκειμένου να τους αναγκάσει να εκκενώσουν τα κτίρια.

Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει ισχυρότερες οικονομικές κυρώσεις από εκείνες που έχουν ήδη επιβληθεί, αν η Ρωσία δεν τηρήσει τη συμφωνία της Γενεύης.

«Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο η τρεις ημέρες με την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους Αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία», είπε ο Λαβρόφ.

Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία θα αποτύχουν, γιατί είναι "μια μεγάλη, ανεξάρτητη δύναμη που ξέρει τι θέλει".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.