ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα ευρωψηφοδελτίου δύσκολα

Οι «κομματικοί» και οι «συνεργαζόμενοι» του ΣΥΡΙΖΑ

Σε εστία εσωστρέφειας μετατράπηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πέραν των ενστάσεων που εκφράστηκαν για συγκεκριμένες υποψηφιότητες, η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη πραγματοποίησε νέο ηχηρό «παρών» με μανιφέστο κατά του ευρώ και υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οι τελικές ανακοινώσεις του ευρωψηφοδελτίου προγραμματίζονται για τη Μεγάλη Τετάρτη, καθώς χθες, στη θυελλώδη συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξουν όλες οι πλευρές σε συμφωνία και για τους 42 υποψηφίους.

Βέτο

Συγκεκριμένα, ενστάσεις εκφράστηκαν από πολλά πρόσωπα, ενώ καθ’ όλο το σαββατοκύριακο τα τηλέφωνα των κομματικών στελεχών πήραν φωτιά και οι συνεδριάσεις των τάσεων κράτησαν πολλές ώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε χθες με δύο ώρες καθυστέρηση την ομιλία του, αφού στο παρασκήνιο ελάμβαναν χώρα από το πρωί της Κυριακής παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη εξέφρασε αντιρρήσεις για στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και, συγκεκριμένα, για τον ανεξάρτητο, πλέον, ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη και τον οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη, ενώ αντίστοιχες ενστάσεις καταγράφηκαν, στο παρασκήνιο για τα σενάρια που ήθελαν να εντάσσονται στο ευρωψηφοδέλτιο η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία εμφανίστηκε αρνητική στην πρόταση της μειοψηφίας για συμπερίληψη στην ευρωλίστα του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, λόγω των απόψεών του υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι «σίγουροι»

Σε κάθε περίπτωση, το μείζον πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η επανεμφάνιση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η ηχηρή παρέμβαση της «Αριστερής Πλατφόρμας» με «κείμενο συμβολής» υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Εξάλλου, και ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προσωπικά, στην ομιλία του, επισήμανε ότι αν η Ελλάδα αντιμετωπίσει καταστάσεις τύπου Κύπρου, θα πρέπει να είναι έτοιμη να βγει από την Ευρωζώνη, ενώ προειδοποίησε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «εκπτώσεις» στον ριζοσπαστισμό του για την προσέγγιση με την Κεντροαριστερά, «δε θα δει κυβέρνηση ούτε με κιάλια».

Όπως και να ‘χει, πριν καν ανακοινωθεί τη Μεγάλη Τετάρτη όλο το ευρωψηφοδέλτιο, αρκετά κομματικά στελέχη είναι σίγουρα και έχουν ήδη προκριθεί για να διεκδικήσουν μία θέση για την Ευρωβουλή, από την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία που ανέδειξε 21 υποψήφιους ευρωβουλευτές από τους συνολικά 78 υποψηφίους. Μεταξύ αυτών οι βουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Σοφία Σακοράφα, ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής αλλά και ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής, Γιάννης Μηλιός. Επίσης, στο ευρωψηφοδέλτιο θα βρεθούν οι 30άρηδες Χρήστος Στάικος και Γιάννης Μπουρνούς, η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, ο Αλέκος Καλύβης, η Σόφη Παπαδόγιαννη αλλά και συνταγματολόγος-μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Χρυσόγονος.

Οι «συνεργαζόμενοι»

Τέλος, μεταξύ των υποψηφίων που δεν ανήκουν στο κόμμα αλλά θα βρεθούν στην ευρωλίστα είναι η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, οι πρυτάνεις του Αριστοτελείου Γιάννης Μυλόπουλος και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι δημοσιογράφοι Στέλιος Κούλογλου και Νίκος Ξυδάκης, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, το στέλεχος του κινήματος κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ και της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Άκης Αρχοντόπουλος, η απολυμένη της ΕΡΤ Αλεξάνδρα Χρηστακάκη, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θέμης Κοτσυφάκης, ο καθηγητής του Παντείου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος, η απολυμένη καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών Δήμητρα Μανώλη, η Ρομά Σατιχά Σουλεϊμάν κ.α.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.