ΚΟΣΜΟΣ

Δηλώσεις εκπροσώπου της Πιονγιάνγκ στον ΟΗΕ

Πυρηνική δοκιμή νέου τύπου ετοιμάζει η Βόρεια Κορέα

«Περιμένετε και θα δείτε» απάντησε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας σε ερώτηση σχετικά με τις λεπτομέρειες της «νέας μορφής» πυρηνικής δοκιμής που απείλησε ότι θα πραγματοποιήσει.

Η αντίδραση της Πιονγιάνγκ έρχεται μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην οποία καταδικάζει τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε στις 26 Μαρτίου δύο πυραύλους Rodong μεσαίου βεληνεκούς, οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα. Τους δύο τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά εκτοξεύσεων με πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν στις 27 Μαρτίου την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως παραβίαση των κανονισμών του Οργανισμού, τονίζοντας παράλληλα ότι θα συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις έως ότου καταλήξουν σε μια «κατάλληλη απάντηση», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η χώρα της Άπω Ανατολής αντέδρασε την Κυριακή απειλώντας ότι θα διεξάγει αυτό που αποκάλεσε ως «μια νέα μορφή πυρηνικής δοκιμής».

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας κατέστησε απολύτως σαφές πως θα πραγματοποιήσουμε μια νέα μορφή πυρηνικής δοκιμής. Ωστόσο, εγώ προτείνω να περιμένετε να δείτε τι είναι αυτό», δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ Ρι Τονγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων απαγορεύονται. Το Συμβούλιο επιμήκυνε τις υπάρχουσες κυρώσεις μετά την ατομική δοκιμή της που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ στις 13 Φεβρουαρίου, την τρίτη από το 2006.

Οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αφορούν στα πυρηνικά προγράμματα της χώρας και έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν τη Βόρεια Κορέα μέσω απαγόρευσης της εξαγωγής ειδών πολυτελείας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.