ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΕΕ

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Οριακά φθηνότερο θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι για τους καταναλωτές, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.

Το  μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού αναμένεται να διαμορφωθεί 99,04 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν στα 99,23 ευρώ (-0,19%), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 3,37%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε Σούπερ Μάρκετς, Λαϊκές Αγορές αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 4,51% κατά μέσο όρο, με την τιμή του αρνιού να υποχωρεί κατά 5,26%, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων καταγράφουν οριακές πτωτικές τάσεις της τάξεως του 2,18%.

Οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων το 2014 παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις, με τα πορτοκάλια (-27,94%), τις πατάτες (-20,41%) και τις ντομάτες (-19,89%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2013, παρατηρήθηκαν στα κρεμμύδια (67,35%) και στο λάχανο (21,15%). Αντίθετα, παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος περίπου κατά 11% (10,91%) των διαφόρων ειδών/προϊόντων Supermarket, όπως τα συσκευασμένα αυγά (η εξάδα), η μουστάρδα και η φέτα.. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 8 με 15 Απριλίου 2014 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών - φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων.

 

 

Ντομάτα (κιλό)

1,41

1,76

-19,89%

Αυγά (6 τεμ.)

1,57

1,18

33,05%

Σπανάκι (κιλό)

0,86

0,94

         

-8,51%

Πασχαλινό Τσουρέκι (400 γρ.)

2,85

2,68

6,34%

Αγγούρι (τεμάχιο)

0,34

0,38

-10,53%

Βαφή αυγών

2,17

1,86

16,67%

Κολοκυθάκια (κιλό)

1,37

1,32

3,79%

Φέτα (400 γρ.)

5,00

4,32

15,74%

Πράσσο (κιλό)

0,97

0,92

5,43%

Αναψυκτικό (1,5 lt)

1,37

1,50

-8,67%

Πιπεριά μακριά (τεμάχιο)

2,38

2,15

10,70%

Μπύρα (500 ml)

1,25

1,24

 0,81%

Μήλα (κιλό)

1,22

1,33

-8,27%

Ελαιόλαδο (1 lt)

5,07

5,18

   -2,12%
Πορτοκάλια  (κιλό)

0,49

0,68

-27,94%

Μ.Ο. μεταβολής σε είδη Σούπερ Μάρκετ

10,91%

Μ.Ο. μεταβολής  λαχανικών και φρούτων σε Σούπερ Μάρκετ και Λαϊκές Αγορές

-2,18%

Πηγή:  Λαϊκές Αγορές, Σούπερ Μάρκετς, Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος). 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, διενεργήθηκε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 3,33% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 5,08%, ενώ και η τιμή των κατεψυγμένων γαρίδων παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το 2013.

Συνοψίζοντας, συνάγεται το συμπέρασμα πως ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά, τα νηστίσιμα εδέσματα και τα λαχανικά – φρούτα μεταξύ των ετών 2014 και 2013, βαίνει οριακά μειούμενος (-2,54%), σε αντίθεση με τα διάφορα είδη Supermarket, τα οποία κινούνται σε αυξητικά επίπεδα (10,91%).

Πίνακας 2: Σύγκριση τιμών νηστίσιμων εδεσμάτων  2014/2013

Προϊόντα

     Ποσότητα

2014

(τιμές σε €)

2013

(τιμές σε €)

Μεταβολή     2014/2013

Καλαμάρια φρέσκα

Κιλό

14,50

15,00

-3,33%

Χταπόδι φρέσκο

Κιλό

12,15

12,80

-5,08%

Γαρίδες μεσαίες κατεψυγμένες

Κιλό

12,00

12,00

0,00%

Ταραμάς (φθηνός)

Κιλό

5,50

5,50

0,00%

Ελιές Καλαμών

Κιλό

4,05

4,00

1,25%

Τουρσί χύμα

Κιλό

2,40

2,50

      -4,00%
Φακές ψιλές

Μισό κιλό

1,19

1,26

      -5,56%
Ντολμαδάκια κονσέρβα

Μισό κιλό

2,20

2,00

      10,00%
Μ.Ο. μεταβολής νηστίσιμων ειδών για την Μεγάλη Εβδομάδα       -0,84%
Πηγή:  Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών (για τα θαλασσινά) και Σούπερ Μάρκετς

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.