ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία

Αιχμάλωτοι ενόπλων δύο Ουκρανοί στρατιώτες

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή του Λουχάνσκ, της ανατολικής Ουκρανίας, από ενόπλους, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Το περιστατικό συνέβη σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Κράσνι Λουτς, όπου οι δύο στρατιώτες «αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση από εξτρεμιστές». Οι δύο στρατιωτικοί είχαν σταματήσει για να επισκευάσουν βλάβη του υπηρεσιακού τους οχήματος, διευκρινίζει το υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα τρία ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και ένα όχημα με ρωσική σημαία που μεταφέρει ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά εθεάθησαν στους δρόμους της πόλης Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με μαρτυρία φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και κατευθύνθηκαν προς την πόλη Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται βόρεια σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina μετέδωσε ότι πρόκειται για οχήματα που συμμετέχουν στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» της ουκρανικής ηγεσίας, τα οποία εισήλθαν στην πόλη, αποκλείσθηκαν από φιλορώσους διαδηλωτές και στη συνέχεια κατελήφθησαν.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «κανένα τεθωρακισμένο όχημα του στρατού δεν έχει καταληφθεί στο ουκρανικό έδαφος» και παρέπεμψε στο υπουργείο εσωτερικών που αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.

Οι άνδρες επί των τεθωρακισμένων αρμάτων φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, αλλά με τις πορτοκαλί και μαύρες κορδέλες του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, της υψηλότερης διάκρισης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ορισμένοι φορούσαν μαύρες κουκούλες.

Την ίδια ώρα ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το πρωί την έδρα της δημοτικής αρχής στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου.

«Έχουν εντολή να σκοτώνουν» 

Οι ένοπλες φιλορωσικές ομάδες στην ανατολική Ουκρανία έχουν εντολή «να κάνουν χρήση των όπλων τους για να σκοτώσουν» Ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες (SBU).

«Οι συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων δολιοφθορέων, οι οποίες υπεκλάπησαν, μαρτυρούν ότι οι ενέργειες δολιοφθοράς στην ανατολική Ουκρανία τελούν υπό την καθοδήγηση αξιωματικών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών του στρατού οι οποίοι δίνουν την κυνική εντολή «πυροβολήστε για να σκοτώσετε Ουκρανούς στρατιώτες», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου των SBU σε ανακοίνωσή της.

«Νέο τείχος του Βερολίνου»

 Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, μία ημέρα πριν από την τετραμερή διεθνή συνάντηση της Γενεύης για την ουκρανική κρίση, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υψώνει ένα νέο τείχος του Βερολίνου» στην Ουκρανία, .

«Επιδιώκουν την επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «εξάγει τρομοκρατία» προς την Ουκρανία χρησιμοποιώντας μυστικές ρωσικές δυνάμεις για να οργανώσουν τους ένοπλους αυτονομιστές, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και κατέλαβαν δημόσια κτίρια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.