ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σαμαράς-Στουρνάρας αποδίδουν»

Σόιμπλε: Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ο εφησυχασμός

Την ικανοποίησή του για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές εκφράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας πάντως ότι ο κύριος κίνδυνος τώρα είναι ο εφησυχασμός, δήλωση που εκλαμβάνεται ως προτροπή για συνέχιση της σκληρής λιτότητας.

«Ήταν το πρώτο τεστ για την Ελλάδα και η αντίδραση των αγορών ήταν πολύ θετική. Η χώρα σας θα αποκτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Βέβαια, θα χρειασθεί χρόνος, και εδώ ο κύριος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν στη σωστή κατεύθυνση που κινούνται», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Σόιμπλε.

Ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας παράλληλα εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομκών Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας πως «αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα.»  Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και  αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για εμπλοκή στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας ευελπιστεί πως « ο κ. Σαμαράς  θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα». Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος πως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι...ενθαρρυντικά!

«Στην Ελλάδα συνέβη ό,τι και στην Ανατολική Γερμανία όταν εισαγάγαμε το γερμανικό μάρκο, το 1990. Σας θυμίζω ότι μέχρι τότε η οικονομία του κατεχόμενου από τη Σοβιετική Ένωση τμήματος της Γερμανίας ήταν η 11η στις στατιστικές του ΟΟΣΑ. Όμως, δεν ήταν ανταγωνιστική. Για να επιβιώσεις στην παγκοσμιοποιημένη αγορά χρειάζεται να έχεις ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό ισχύει, φυσικά, και εντός της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε στην ομιλία του στην σύνοδο πως «ο ανταγωνισμός, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αλλά και την προσφορά εργασίας, φθηνού και καλύτερα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, έχει ανατρέψει τα δεδομένα» και υπογράμμισε ότι η λύση για την Ελλάδα, όπως και για την Ευρώπη γενικότερα, δεν είναι η νομισματική πολιτική και η παροχή ρευστότητας που, όπως σημείωσε, βοηθούν μόνο βραχυπρόθεσμα. Η μόνη λύση μακροπρόθεσμα είναι «η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της απασχόλησης και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου».

Το κλειδί είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να είναι πολιτικά ανεκτός. Αυτή είναι η δημοκρατία, παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.