ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση σε Δένδια-Αθανασίου

Τα κόμματα ζητούν εξηγήσεις για Μπαλτάκο

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να απαντά ότι στη πολιτική δεν υπάρχει συλλογική, αλλά ατομική ευθύνη.

Αφορμή στάθηκε το βίντεο, που είδε το φως της δημοσιότητας, με τη συνομιλία του παραιτηθέντα γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

«Στην πολιτική δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη, αλλά ατομική και να μην ζητάτε συνεχώς την παραίτηση της κυβέρνησης για κάθε θέμα που προκύπτει. Υπάρχει το θέμα της ατομικής πολιτικής ευθύνης, της συλλογικής πολιτικής ευθύνης και της ατομικής ποινικής ευθύνης», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Παράλληλα, απαντώντας στις αιτιάσεις περί κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως «ιδεολογικά και πολιτικά πρέπει με την δικιά μας συμπεριφορά να στηρίζουμε τη διάκριση των εξουσιών. Αν δεν καταφέρνουμε να το κάνουμε πράξη και αποτυγχάνουμε να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο θεσμικό βήμα προς τα εμπρός τότε πλήττουμε το πολιτικό σύστημα. Πρέπει πράγματι να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους, διαφορετικά θα έχουμε γυρίσει σε άλλες εποχές».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστήριξε ότι «μετά το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση δεν ξεπλένεται με την παραίτηση του κυρίου Μπαλτάκου».

«Οι κ.κ. Σαμαράς, Αθανασίου και Δένδιας δεν μπορούν να συνεχίζουν να σιωπούν και να προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την παραίτηση Μπαλτάκου. Αυτό που έκανε ο Γ.Γ του υπουργικού συμβουλίου δεν ήταν αστοχία, ήταν ανοικτή ομολογία αντιδημοκρατικών πράξεων και μεθοδεύσεων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση. Και δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την κρίση, κρυπτόμενη πίσω από το δάχτυλό της, πίσω από το Κοινοβούλιο, πίσω από την παραίτηση Μπαλτάκου. Άμεσα πρέπει να γίνει μια συζήτηση στη Βουλή, με την παρουσία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, με βάση όσα προβλέπει ο Κανονισμός», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ζήτησε την άμεση παύση του κυρίου Μπαλτάκου τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Και για την δικαιοσύνη και για την κυβέρνηση δεν υπάρχει όχι μέρα, αλλά ούτε ένα λεπτό χρόνος στο να παραμένει οποιαδήποτε σκιά στα όσα ακούστηκαν στη Βουλή» και έκανε λόγο για «εκλεκτικές συγγένειες με τους φιλοναζί και τις ακροδεξιές αντιλήψεις που αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης σημείωσε ότι το κόμμα του αποχωρώντας από την συγκυβέρνηση είχε καταγγείλει ευθέως ότι στενός κύκλος ανθρώπων του πρωθυπουργού βρίσκεται σε προνομιακή συζήτηση με την Χρυσή Αυγή και από κοινού διαμορφώνουν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, έκανε λόγο για κυβερνητική ανοχή που υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, αποδεικνύεται ότι η Χρυσή Αυγή είχε κυβερνητική ανοχή.

«Ο ελληνικός λαός κατάλαβε πλέον ότι είναι πολιτική η δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ενώ έκανε λόγο για πραξικοπηματικές ενέργειες μιας κυβέρνησης που καταρρέει.

«Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν φωνές που λειτούργησαν ως συνήγοροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την ουσία της δημοκρατίας».

Να παραιτηθεί συνολικά η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς, ενώ τόνισε ότι αν επιχειρηθεί συγκάλυψη του σοβαρού αυτού θέματος το κόμμα του θα αξιοποιήσει όλα τα πολιτικά και θεσμικά όπλα ώστε να ξεκαθαριστεί πλήρως.

Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιφάσκει και πελαγοδρομεί

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του τόνισε: «Για τη συμπεριφορά Μπαλτάκου τοποθετήθηκα ήδη. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ως συνήθως, αντιφάσκει και πελαγοδρομεί, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συνενοχή στην άνοδο του νεοναζιστικού φαινομένου, την ίδια στιγμή που υιοθετεί το παραλήρημα Κασιδιάρη. Υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί και ψηφίσει τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, γεγονός το οποίο αυτονοήτως σημαίνει ότι εξέτασε τους φακέλους που εστάλησαν στη Βουλή και ότι υιοθετεί τη βασιμότητα των κατηγοριών. Εκτός, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι τον παραπλάνησε και ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής θα έπρεπε να αφεθεί ανενόχλητο να δολοφονεί, να δέρνει και να συγκροτεί τάγματα εφόδου!»

Τα κόμματα αντέδρασαν επίσης με ανακοινώσεις και δηλώσεις. Συγκεκριμένα:

ΣΥΡΙΖΑ: Προσωπικά υπόλογος ο κ. Σαμαράς

«Ο κ. Σαμαράς είναι προσωπικά υπόλογος για το όλο θέμα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νεότερη ανακοίνωσή του για την υπόθεση Μπαλτάκου-Κασιδιάρη και προσθέτει ότι «ο κατά τα άλλα λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει βρει ακόμα τον χρόνο να σχολιάσει το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με την υπόθεση Μπαλτάκου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, επίσης, ότι «η ένοχη σιωπή της κυβέρνησης είναι ενδεικτική των βαρύτατων ευθυνών της, αναφορικά με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, καθώς και τις υπόγειες σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με το ναζιστικό μόρφωμα».

Βενιζέλος: «Αδιανόητη οποιαδήποτε επαφή με τους Ναζιστές»

«Είναι αδιανόητο να υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με τους Ναζιστές, με τους ρατσιστές, με τους ξενοφοβικούς με αυτούς που οργανώνουν πράξεις βίας και λειτουργούν ως εγκληματική οργάνωση», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «εκδηλώνουμε επισήμως τον θεσμικό σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς τους οποίους κανείς δεν δικαιούται να προσβάλει».

ΠΑΣΟΚ: Εκλεκτικές συγγένειες με το φιλοναζισμό

«Οι εκλεκτικές συγγένειες με το φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, αργά ή γρήγορα, εκδηλώνονται, αποκαλύπτονται και πληρώνονται. Γι αυτό έχει σημασία στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας που καλύπτει επιτακτική εθνική ανάγκη, να είναι ισχυρός και ενισχυμένος ο προοδευτικός πόλος».

Πάνος Καμμένος: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση

Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος δεν υιοθέτησε την γνησιότητα της συνομιλίας του Τάκη Μπαλτάκου, ωστόσο ζήτησε να διερευνηθεί η γνησιότητα του εν λόγω υλικού. Πάντως, στην περίπτωση που ισχύει η συνομιλία, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση Σαμαρά.

ΔΗΜΑΡ: Πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή

«Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις για τα πολιτικά παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ και σημειώνει πως «πρόκειται για τεράστιο πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει μέσα στον κορυφαίο ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός διατήρησε επί μακρόν στη θέση του ένα πολιτικό πρόσωπο, που με τη γενικότερη στάση του προκάλεσε τη δημοκρατική κοινή γνώμη».

ΚΚΕ: Αντικομουνισμός και φασισμός αλληλοτροφοδοτούνται

Το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την παραίτηση Μπαλτάκου αναφέρει πως «ο ελληνικός λαός χρειάζεται να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις ευθύνες της κυβέρνησης να κρατά τόσο καιρό σε υπεύθυνη κυβερνητική θέση τον κ. Μπαλτάκο, γνωστό αντικομουνιστή και συνομιλητή της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής», προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι αντικομουνισμός και φασισμός αλληλοτροφοδοτούνται, συνεπώς ενιαία πρέπει να απομονωθούν από το λαό και τη νεολαία».

Βύρων Πολύδωρας

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας εέκανε λόγο «για διώξεις που κινούνται πολλαπλώς στα όρια της νομιμότητας και του συντάγματος» και πρόσθεσε ότι «οι ιδέες δεν διώκονται και η Χρυσή Αυγή έπρεπε να αντιμετωπιστεί πολιτικά».

Ζώης: Να παραιτηθούν Δένδιας και Αθανασίου

Την παραίτηση των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς και όσων άλλων εμπλέκονται, ζητά με δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της «Ένωσης για τη Πατρίδα και το Λαό» Χρήστος Ζώης.

Οικολόγοι Πράσινοι: Η κυβέρνηση μένει εκτεθειμένη

Απαιτείται άμεση διερεύνηση από τη δικαιοσύνη μετά τις συνομιλίες Κασιδιάρη-Μπαλτάκου, αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Δράση: Άμεση έρευνα για την υπόθεση Μπαλτάκου

«Άμεση έρευνα σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του πρωθυπουργού, των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου», ζήτησε η Δράση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.