ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιγράφει τα δεδομένα ενόψει των εκλογών

Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα από τη σκοπιά του Economist

Άρθρο του περιοδικού Economist διαπιστώνει την έκρηξη αισιοδοξίας αναφορικά με την οικονομία στην Ελλάδα ή οποία -όπως αναφέρει- δεν οδηγεί στην επιστροφή πολλών ψηφοφόρων πίσω στα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα.

Το περιοδικό παρατηρεί ότι «Η κεντροδεξιά ΝΔ και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, εταίροι σε μία εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού με πλειοψηφία μόλις δύο εδρών στο κοινοβούλιο, κατηγορούνται ευρέως για την κατάρρευση του συστήματος πατρωνίας το οποίο έκτισαν σε διάστημα 30 ετών κατά την εναλλαγή τους στην εξουσία» και υπογραμμίζει ότι ένα μέρος των ψηφοφόρων έχει μετακινηθεί σε «αντισυστημικά» κόμματα, την ώρα που η Ελιά και το Ποτάμι επιχειρούν να καλύψουν το κενό που άφησε η πτώση του ΠΑΣΟΚ.

Η ελληνική οικονομία παίρνει τα πάνω της μετά από 6 χρόνια μιζέριας, η πρώτη έκδοση ομολόγου μετά από 4 χρόνια λειτούργησε ως τεστ αυτοπεποίθησης και τουρίστες συρρέουν για τον εορτασμό του Πάσχα με τους ξενοδόχους να προβλέπουν ρεκόρ 19 εκατ. επισκεπτών για το 2014, αναφέρει το δημοσίευμα περιγράφοντας τη μία όψη του νομίσματος.

Παρ’ όλη τη θετική συγκυρία, η υψηλή ανεργία μειώθηκε ελάχιστα τον Ιανουάριο την ώρα που μόλις ο ένας στους 10 δέκα ανέργους είναι αποδέκτης κάποιας μορφής στήριξης, ιδιωτικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για την καθυστερημένη καταβολή μισθών και περίπου το 35% -σύμφωνα με κοινωνικούς φορείς- του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, προσθέτει το ρεπορτάζ διερευνώντας τις αιτίες για τις οποίες οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να ανακτούν την αισιοδοξία τους.

Ο Economist αναφέρεται μεταξύ άλλων στη «ντροπιαστική» για την κυβέρνηση υπόθεση Μπαλτάκου, για να επισημάνει πάντως ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μόνο ένα μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων αναφέρει επίσης: «Ο 50χρονος Θεοδωράκης, φορώντας ένα T-shirt και αθλητικά παπούτσια, και κουβαλώντας το σακίδιο που αποτελεί το σήμα - κατατεθέν του, περιοδεύει στη χώρα με χαμηλών τόνων ομιλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την προώθηση της αξιοκρατίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους Έλληνες (...) Περισσότερα από τα ¾ των Ελλήνων ψηφοφόρων θα επιθυμούσαν ο κ. Παπανδρέου να αποχωρήσει από την πολιτική. Η δύναμη της Χρυσής Αυγής έχει μειωθεί από 11% σε περίπου 8%, αλλά το ποσοστό θα μπορούσε να αναπηδήσει με μια ψήφο συμπάθειας αν ο κ. Κασιδιάρης, υποψήφιος της Χρυσής Αυγής για τη δημαρχία της Αθήνας, τεθεί υπό κράτηση πριν από την ημέρα των εκλογών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.