ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν

Νομιμοποιήσεις καταπατημένων, κοινωνικό μέρισμα, συμψηφισμοί ΦΠΑ συνθέτουν το προεκλογικό παζλ της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να πείσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας να την στηρίξει στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Η ίδια συνταγή παροχολογίας που παρακολουθούμε σχεδόν πάντα εν όψει εκλογών. Το ίδιο τελματισμένο κομματικό – πελατειακό σύστημα που αδιαφορεί για τις συνέπειες των μέτρων στην κοινωνία, αδυνατόντας να ξεφύγει από τα λάθη του χθες και να δημιουργήσει τις βάσεις για βαθιές τομές στη φορολογία, στη δημόσια διοίκηση και γενικότερα στην εργασία. Η ίδια προχειρότητα, τα ίδια συμφέροντα (συντεχνιακά και επιχειρηματικά), η ίδια παρωχημένη επιχειρηματολογία. Η ίδια απουσία της αριστεράς από τα πραγματικά προβλήματα, δεδομένου ότι εντάσσεται εξ ολοκλήρου στο ίδιο σύστημα χωρίς προτάσεις για το αύριο.

Αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών οι δύο παράλληλες οικονομίες. Η μία των καλών δημοσιονομικών μεγεθών που επέτρεψε και την «έξοδο» μας στις αγορές, και στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος και η άλλη που αναζητεί εργασία και ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στην δεύτερη την πραγματική οικονομία στηρίζεται η κυβέρνηση ζητώντας την ψήφο της, να καταβάλει περισσότερους φόρους χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει ένα σχέδιο από την αρχή της κρίσης για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και όχι μόνο.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά η ταλαιπωρία συνεχίζεται με την τεράστια προχειρότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στην κατάρτιση των νόμων. Δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια ένας φορολογικός νόμος που να μη βρίθει λαθών.

Τέσσερις μήνες μπλοκαρισμένες οι μεταβιβάσεις ακινήτων εξαιτίας των λανθασμένων διατάξεων του νόμου, η φορολογική νομοθεσία υπόκειται συνεχώς αλλαγές λόγω των στρεβλώσεων που παρατηρούνται συνεχώς. Τα αντανακλαστικά των ιθυνόντων της κυβέρνησης είναι «κουρασμένα».

Για παράδειγμα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου, ωστόσο ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρισθεί πως θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων και αν θα φορολογηθούν ο άνεργοι που παρακολούθησαν ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα και έλαβαν για ένας έτος 500 ευρώ. Πως θα φορολογηθούν οι φοιτητές για λίγα λεπτά τόκων επί των καταθέσεων που τηρούν για την πληρωμή του ενοικίου τους κ.α.

Έχουν περάσει 40 ημέρες και μέχρι τα τέλη Απριλίου, στην καλύτερη περίπτωση δεν θα έχουν λυθεί τα προβλήματα. Γιατί αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να ανοίξει πριν τις εκλογές το σύστημα για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.

Τα «καλά» όμως έρχονται από τον Ιούλιο όπου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους. Περισσότερους από κάθε άλλη φορά. Συγκεκριμένα θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία:

1. Το φόρο εισοδήματος.

2. Την εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1% -4% για όσους απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

3. Το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή 650 ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομικά εμπορική επιχείρηση.

4. Το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους είχαν το 2013 στην κατοχή τους αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

Η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γεμίσει πάλι. Οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις και θα έρθουν νέα μέτρα για να στηρίξουν τον προϋπολογισμό του 2014 και του 2015.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.