ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από το φόρο

Όλες οι αλλαγές στο φόρο υπεραξίας

Απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας 15% τα ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν από το 1995.

Στα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται ανάλογα με τον τρόπο απόκτησης του. Επί της ουσίας η τιμή κτήσης θα προσδιορίζεται διαφορετικά εάν αποκτήθηκε μέσω κληρονομιάς η γονικής παροχής και διαφορετικά εάν αγοράσθηκε. Ταυτόχρονα και ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου που μεταβιβάζεται, καθιερώνονται συντελεστές απομείωσης της αξίας οι οποίοι κλιμακώνονται με βάση τα χρόνια ιδιοκτησίας του ακινήτου.

Σημειώνεται ότι ο φόρος δεν εφαρμόζεται για υπεραξία μέχρι 25.000 ευρώ υπό την προυπόθεση ότι ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητο τουλάχιστον για 5 έτη και δεν πραγματοποίησε άλλη αγοραπωλησία στο διάστημα αυτό.

Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που σκοπεύουν να πωλήσουν τα ακίνητα τους θα πρέπει να γνωρίζουν:

1. Απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν από το 1995.

2. Για τον υπολογισμό του φόρου η τιμή κτήσης, ανάλογα με τον τρόπο απόκτησης του ακίνητου, θα προσδιορίζεται ως εξής:

- Στην περίπτωση που ο πωλητής έχει αποκτήσει το ακίνητη με αγορά, ως τιμή κτήσης θα λαμβάνεται υπόψη το τίμημα ή η αξία του ανταλλάγματος, όπως προκύπτει από το οικείο συμβόλαιο.

- Στην περίπτωση απόκτησης με κληρονομιά ή δωρεά ή γονική παροχή, ως τιμή κτήσης θα λαμβάνεται υπόψη η αξία βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής.

- Σε κάθε άλλη περίπτωση, η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται ως εξής: Απο την τιμή μεταβίβασης επί τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) του έτους κτήσης, διά του ΔΤΚατ του προηγούμενου της μεταβίβασης έτους. Ως ΔΤΚατ  νοείται ο μέσος Δείκτης Τιμών Κατοικιών Αστικών Περιοχών της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου κάθε έτους, όπως ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

3. Ως χρόνος κτήσης θα θεωρείται ο χρόνος απόκτησης ποσοστού τουλάχιστον 75% του μεταβιβαζόμενου δικαιώματος επί της ακίνητης περιουσίας. Επί χρησικτησίας, ως χρόνος κτήσης θεωρείται η αντίστοιχη ημερομηνία του εικοστού πρώτου έτους, πριν από το χρόνο της μεταβίβασης.

4. Ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου που μεταβιβάζεται, καθιερώνονται συντελεστές απομείωσης της αξίας οι οποίοι κλιμακώνονται με βάση τα χρόνια ιδιοκτησίας του ακινήτου. Για ακίνητα που έχουν μείνει στην κατοχή του ιδιοκτήτη για περισσότερα από 26 χρόνια ο συντελεστής απομείωσης φτάνει στο 60%. Στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου που έχει αποκτηθεί από τον πωλητή στο χρονικό διάστημα από 1η-1-1995 έως 31-12-2002, ο συντελεστής απομείωσης προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 20%

5. Κατά την μεταβίβαση ακινήτου που υπόκειται σε φόρο υπεραξίας, οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται:
α) να ελέγχουν και να βεβαιώνουν την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσης φόρου υπεραξίας ακινήτου, την οποία υποβάλλει ο πωλητής . Οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση τους και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσεται.
β) να αποδίδουν στο Δημόσιο τον φόρο υπεραξίας με τραπεζική επιταγή σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός 5 εργασίμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.