ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος

Απορρίπτουν οι πολιτικοί αρχηγοί τις καταγγελίες Βγενόπουλου

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, απέρριψαν τις καταγγελίες του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Sigma» υποστήριξε πως η Λαϊκή Τράπεζα πλήγηκε από μια κρίση όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, προσθέτοντας ότι «το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα έπεσε θύμα συμφερόντων που ήθελε να εξυπηρετήσει το διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό σύστημα της Κύπρου».

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, ήταν η πτώχευση της Λαϊκής, η καταστροφή της Τράπεζας Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας.

Ισχυρίστηκε ότι «το 2008 ο επιχειρηματίας κ. Λεπτός παρουσιάστηκε στη Λαϊκή Τράπεζα και ζήτησε δάνειο 100 εκατ. ευρώ, συνοδευόμενος με μετέπειτα υπουργό και επικοινώνησε μαζί του σημερινός αρχηγός κυπριακού κόμματος που τότε δεν ήταν αρχηγός κόμματος». Δεν είχε εγκριθεί το δάνειο και τότε σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, του είπαν ότι «κινδυνεύει η τράπεζα να γίνει εχθρός τους συστήματος». Ο επιχειρηματικός όμιλος «Leptos», κατά τον κ. Βγενόπουλο, το 2012 ξαναπήρε φρέσκα δάνεια 222 εκατ. ευρώ, ενώ δεν είχε να πληρώσει ούτε τα δεδουλευμένα. Διερωτήθηκε: «Πού είναι οι πολιτικοί να βγούνε να φωνάζουνε για το ακάλυπτο δάνειο. Πού είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Αυτό το δάνειο ήταν ακάλυπτο από τη στιγμή που δόθηκε».

Υποστήριξε ότι οι άνθρωποι του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αθανάσιου Ορφανίδη, εκτόξευσαν τον ΕLA από 3 δισ. σε 9 δισ. Αναφέρθηκε παράλληλα σε «μικρά ανθρωπάκια με μεγάλη γλώσσα». Δήλωσε περήφανος διότι «όταν εκλήθην να συμπράξω με το διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Κύπρου δεν το έκανα».

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον επιχειρηματία Μ. Ζολώτα, απάντησε ότι δεν τον ξέρει και ότι απλώς έλαβε μέρος σε μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Παναθηναϊκού, όπως έλαβαν μέρος και πολλοί άλλοι. Διερωτήθηκε αν αυτό τον κάνει φίλο του και συνεργάτη του. Παραδέχθηκε πως ο κ. Ζολώτας είχε πάρει από τη Λαϊκή Τράπεζα δάνεια με τεράστιες εξασφαλίσεις αλλά αργότερα έπεσε η αξία των εξασφαλίσεων.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρει από την πλευρά του ότι «όση αλήθεια έχει η θέση του κύριου Βγενόπουλου, ότι καμία σχέση δεν έχει ο ίδιος με τον κύριο Ζολώτα, άλλη τόση αλήθεια έχουν όλα τα υπόλοιπα που κατά καιρούς ισχυρίζεται». Δεν γνωρίζω τον κ. Βγενόπουλο, απάντησε ο Άντρος Κυπριανού.

Οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας ξεκαθαρίζουν ότι δεν αφορά τους ιδίους η δήλωση του Ανδρέα Βγενόπουλου ότι «το 2008 ο κ. Λεπτός παρουσιάστηκε στη Λαϊκή και ζήτησε δάνειο 100 εκατ. ευρώ, συνοδευόμενος με μετέπειτα υπουργό και επικοινώνησε μαζί μου σημερινός αρχηγός κόμματος ο οποίος τότε δεν ήταν αρχηγός κόμματος».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.