ΕΛΛΑΔΑ

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ετοιμότητα για τυχόν νέο κρούσμα του κοροναϊού mers

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), βρίσκονται σε ετοιμότητα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τυχόν νέου κρούσματος του κοροναϊού mers, μετά τον εντοπισμό του πρώτου εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης από mers–κοροναϊό σε Έλληνα που επέστρεψε πρόσφατα από τη Σαουδική Αραβία.

Ο 69χρονος ασθενής νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία», με την επιστημονική κοινότητα και τους λοιμωξιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη θεραπεία του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και υπεύθυνο των κέντρων αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη και τον κοροναϊό mers, Νίκο Μαλισιόβα, τα δυο εργαστήρια αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν περιστατικό. Ως εργαστήρια αναφοράς έχουν οριστεί το Ινστιτούτο Παστέρ και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Επίσης, έχουν δοθεί οδηγίες στα νοσοκομεία για διαχείριση και αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος κοροναϊού και ως νοσοκομεία αναφοράς έχουν οριστεί το «Σωτηρία» στην Αθήνα και το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ενημέρωσης των διοικήσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σύσκεψη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Επιπλέον το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε στην ανάρτηση, σε συνεργασία με τα αεροϋγειονομεία των αεροδρομίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία», ενημερωτικών αφισών και άμεσα η δράση αυτή θα επεκταθεί και σε άλλες πύλες εισόδου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρά ακόμα στη διάθεση ενημερωτικού υλικού στις πύλες εισόδου, που απευθύνεται προς τους ταξιδιώτες από και προς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη χώρα μας και μάλιστα η άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών που διαφυλάσσουν τη δημόσια υγεία στη χώρα μας για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του κοροναϊού mers, και η προσπάθεια που συντόνισε η επιστημονική ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ αναγνωρίστηκε και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Eurosurveillance.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.