ΕΛΛΑΔΑ

Συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Οι ανήλικοι στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας ακόμα και χωρίς γονεϊκή έγκριση

Συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τους ανήλικους που θέλουν να απευθυνθούν σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πρόνοιας, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των κηδεμόνων τους.

Έγγραφο, με το οποίο τεκμηριώνεται το δικαίωμα του ανήλικου να απευθύνεται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πρόνοιας ακόμη και χωρίς τη συνοδεία ή και τη συναίνεση των κηδεμόνων του, έχει αποστείλει ο Συνήγορος του Πολίτη στα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών, μετά από αναφορές και ερωτήματα που υποβλήθηκαν από φορείς, σχολεία και εφήβους στην Αρχή.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη Αρχή διευκρίνισε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία που απορρέει από το Σύνταγμα, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τους Επαγγελματικούς Κώδικες Δεοντολογίας, ο ανήλικος έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο σε μία αρμόδια υπηρεσία ψυχικής υγείας ή κοινωνικής πρόνοιας, να συναντήσει τον αρμόδιο επαγγελματία, στον οποίο θα εξηγήσει το πρόβλημα που τον απασχολεί, και να ζητήσει πληροφόρηση και, ενδεχομένως, βοήθεια.

Ο αντίστοιχος φορέας νομιμοποιείται και έχει υποχρέωση να ορίσει ειδικευμένο επαγγελματία που θα συναντήσει τον ανήλικο, αν προσέρχεται κατευθείαν στην υπηρεσία, ή να προγραμματίσει συνάντηση μαζί του μετά από τηλεφωνικό αίτημά του, ακόμη και εφόσον δηλωθεί ότι οι γονείς- κηδεμόνες του δεν γνωρίζουν την ενέργειά του ή δεν συναινούν σε αυτήν.

Σε συνέχεια της πρόσκλησης που απηύθυνε ο Συνήγορος στα αρμόδια υπουργεία να προωθήσουν τις παραπάνω θέσεις και να διατυπώσουν τυχόν διευκρινιστικές οδηγίες προς τους φορείς, προς το συμφέρον του παιδιού:

- Το υπουργείο Εσωτερικών προώθησε το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη σε όλους του ΟΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να αξιοποιείται, ήδη, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να λειτουργεί ιδιαίτερα βοηθητικά για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και πρόνοιας που υπηρετούν στους αντίστοιχους φορείς.

- Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του υπουργείου Υγείας τάχθηκε υπέρ της σύνταξης και υποστήριξης ενός πλαισίου υποδοχής και αξιολόγησης των αιτημάτων ανηλίκων (ιδίως εφήβων), από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας- πρόνοιας, όπως περιγράφεται στο έγγραφο του Συνηγόρου.

- Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του ίδιου υπουργείου ζήτησε κατευθυντήριες οδηγίες από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος- Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων.

- Το υπουργείο Παιδείας, μέχρι σήμερα, δεν έχει αντιδράσει στο παραπάνω έγγραφο της Αρχής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.