ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις επενδύσεις Επαγγελματικών Ταμείων

Την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), αναλαμβάνει στο εξής η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ).

Σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, γίνεται λόγος για ουσιαστικό έλεγχο των επενδύσεων των ΤΕΑ, για να είναι όσο γίνεται πιο ασφαλής η τοποθέτηση των κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη βέλτιστη απόδοση των επενδυόμενων ποσών, καθώς πρόκειται για εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών, από τις οποίες εξαρτάται η χορήγηση των παροχών, δηλαδή των συντάξεων στους δικαιούχους.

Εκτός από τον ορισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια εποπτική και ελεγκτική αρχή των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης σε θέματα επενδύσεων, στην ίδια τροπολογία τονίζεται ότι θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα καθορίζει ποια στοιχεία πρέπει να αποστέλλονται από τα Ταμεία προς την Επιτροπή. Επίσης, θα δίνεται ειδική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προς τις διοικήσεις των ταμείων για την εσωτερική διαχείριση των επενδύσεων. Ακόμα, με άλλες υπουργικές αποφάσεις θα καθοριστούν επακριβώς οι επιτόπιοι έλεγχοι που θα μπορούν να διενεργούν τα κλιμάκια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και το περιεχόμενο του Κανονισμού Δεοντολογίας και Καλών Πρακτικών που θα πρέπει να υιοθετήσουν στο εξής τα Ταμεία.

Σε ό,τι αφορά τα αλληλοβοηθητικά ταμεία που έχουν μετατραπεί σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), προβλέπεται στην ίδια τροπολογία η τήρηση ατομικών μεριδίων για τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου από 1.1.14 και μετά. Για τον έλεγχο της βιωσιμότητάς τους, επιβάλλεται η υποβολή αναλογιστικών μελετών και οικονομικών καταστάσεων και εντός τριών μηνών θα πρέπει να αποφασιστεί ποιο διανεμητικό μοντέλο θα ακολουθηθεί.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.