ΕΛΛΑΔΑ

Σε επιφυλακή οι αρχές

Πάνω από τα όρια επιφυλακής η στάθμη του Έβρου

Η στάθμη του ποταμού Έβρου, μετά την υπερχείλιση του φράγματος Ιβαΐλογκραντ στη Βουλγαρία, παραμένει πάνω από τα όρια επιφυλακής. Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν το φαινόμενο με προσοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στις 11 το πρωί, στα σημεία μέτρησης των Κήπων η στάθμη ήταν στα 4,00 μέτρα «αγγίζοντας» το όριο συναγερμού, όταν το όριο επιφυλακής είναι 3,60 μέτρα και στο Πύθιο τα 4,90 μέτρα, με όριο επιφυλακής τα 4,70 μέτρα.

«Ο Έβρος παροχετεύει μια περιοχή 53.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 35.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (ήτοι το 66% της λεκάνης του) αποτελούν το 1/3 της βουλγαρικής επικράτειας. Μόνο το 6% (3200 τετραγωνικά χιλιόμετρα) είναι η ελληνική επικράτεια, το κομμάτι της λεκάνης (του ποταμού) στην Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κωνσταντίνος Κατσιμίγας.

Υπογραμμίζοντας πως οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή εξαιτίας των εξελίξεων, ο κ. Κατσιμίγας τόνισε ότι η διαχείριση των νερών που έρχονται στην Ελλάδα και καταλήγουν στη θάλασσα εξαρτάται πρωτίστως από τη Βουλγαρία και δευτερευόντως από την Τουρκία.

Το ζητούμενο είναι τα φράγματα στη Βουλγαρία να μην έχουν πληρότητα 100% ούτως ώστε να συγκρατούν τα νερά όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή, σημείωσε ο κ. Κατσιμίγας και συμπλήρωσε ότι «φέτος ήταν η πρώτη φορά που ανταποκρίθηκαν -μέχρι στιγμής- με τρόπο ουσιαστικό στο αίτημά μας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.