ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβαλε ψηλά τον πήχη ο Βενιζέλος

Πάτησαν …Γκάζι για τις εκλογές

Από το Γκάζι και την εκδήλωση της «Ελιάς», του PES & PES Activists για τους Νέους, ξεκίνησε και επισήμως η προεκλογική εκστρατεία της «Ελιάς» και του ΠΑΣΟΚ. Λίγο νωρίτερα, άλλωστε, η Χαριλάου Τρικούπη είχε δώσει στη δημοσιότητα το πλαίσιο των θέσεών της ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου.

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, έβαλε ψηλά τον πήχη, σημειώνοντας ότι στόχος δεν είναι να κερδηθούν οι εντυπώσεις στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι εκλογές.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία να κερδίσουμε όχι μόνο την μάχη των δημοσκοπήσεων πανευρωπαϊκά, ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά την μάχη των εκλογών και να είναι η δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα η πρώτη στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε, αφού το τελευταίο –αναβαθμισμένο πια- θα υποδείξει τον Πρόεδρο της Κομισιόν και θα επηρεάσει καταλυτικά τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 Χαρακτηρίζοντας «ιστορική υποχρέωση» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, να παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη, λέγοντας «όχι» στην Ευρώπη της λιτότητας, της ανεργίας, της στασιμότητας και δίνοντας απάντηση στην συνολική κρίση του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης, έσπευσε για άλλη μια χωρά να διαχωρίσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ από αυτή της ΝΔ στο εσωτερικό της χώρας. «Συνεργαζόμαστε σε μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και εθνικής ευθύνης», είπε, τονίζοντας όμως ότι η ΝΔ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η «Ελιά» και το ΠΑΣΟΚ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με σημαντικές διαφορές, που αγγίζουν ακόμα και τη διαφορετική φιλοσοφία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μεταξύ τους.

 Από το στόχαστρό του, δεν γλίτωσε ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η στρατηγική της εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του (…) της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης που λυπάται, στενοχωριέται, πάσχει, επειδή η χώρα βγαίνει από την κρίση και το μνημόνιο, πετυχαίνει το πλεόνασμα, πετυχαίνει την επάνοδο στις αγορές, αυτή η στρατηγική εφόδου έχει αποτύχει από τα αποδυτήρια», είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές και για την «αδυναμία χειρισμού ευαίσθητων θεμάτων, χωρίς γνώση, χωρίς εμπειρία, χωρίς σοβαρότητα, χωρίς σύνεση», όπως είπε, αναφερόμενος προφανώς στις εξελίξεις με την υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά στη Θράκη.

 Επιμένοντας πως το στοίχημα των εκλογών είναι η κυβερνητική σταθερότητα, χαρακτήρισε «κρίσιμο παράγοντα» την Ελιά. «Σταθερότητα σημαίνει ισχυρός προοδευτικός πόλος», είπε, αντιπαρερχόμενος τον «τεχνητό και μικρό διπολισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

 Την παράσταση όμως στην ίδια εκδήλωση, έκλεψαν οι νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της «Ελιάς» και οι εκπρόσωποι των PES Activists στην χώρα μας.

 «Αυτή είναι η δική μας στιγμή. Η στιγμή της γενιάς μας. Είμαστε μία χαρισματική γενιά που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χαθεί», είπε χαρακτηριστικά ο νεαρός οικονομολόγος-πολιτικός επιστήμονας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά», Πασχάλης Αγανίδης. «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Αλλά μπορούμε να τον αποφύγουμε. Αν φτιάξουμε με πολλούς νέους ένα δημιουργικό κίνημα δημοκρατικού ακτιβισμού», συνέχισε.

Δημοκρατικό Ακτιβισμό :

 -για την Ευρώπη, που πρέπει να ξαναβρεί το χαμένο στίγμα μίας κοινότητας ευημερίας,

 -για το πολιτικό σύστημα που χρειάζεται αλλαγές με πρόταγμα τη διαγενεακή δικαιοσύνη,

 -για τα πανεπιστήμια ώστε να δοθεί φωνή στην πλειοψηφία που θέλει πτυχία με αξία και δεξιότητες

 -για την αγορά εργασίας,

 -για το κοινωνικό κράτος που χρειάζεται εκδημοκρατισμό,

 -για τις ίσες ευκαιρίες στην παραγωγή πλούτου και τη νέα επιχειρηματικότητα

 -για την οικονομία

 -για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης

 -για όσους βιώνουν τις ανισότητες

 -για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών από τους εχθρούς τους.

 Για το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο μίλησε από την πλευρά του, εκπροσωπώντας τους PES Activists Πειραιά, ο Ανδρέας Βεντούρης.

 Αφού αναφέρθηκε στην ουσία των ευρωεκλογών και τις λύσεις που προτείνει το ΕΣΚ απέναντι στη λιτότητα, προκειμένου να  απεμπλακεί η ψήφος των πολιτών από την …κατήφεια που τους γέννησε αυτή, έκανε λόγο για ένα νέο μοντέλο που:

 -θα ευνοεί τη συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να την καθιστά αυτοσκοπό, αλλά ούτε να την ποινικοποιεί,

 -θα τονώνει την επιχειρηματικότητα

 -θα αξιοποιεί τους ενδογενείς πόρους και

 -θα δίνει ευκαιρίες στους πολίτες και διέξοδο στην ενεργητικότητα και την εφευρετικότητά τους.

 Τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού, την τεχνολογία, την καινοτομία, την έρευνα και τη νέα επιχειρηματικότητα. Ζήτησε βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τονίζοντας όμως παράλληλα την ανάγκη σωστής αξιολόγησης αντί της λογικής «ξεπουλήματος». Ζήτησε ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας σε τουρισμό και ναυτιλία.

 Χαρακτηρίζοντας όλα αυτά, μεταξύ άλλων, προτεραιότητες για μία Ευρώπη που θέλει να ξεφύγει από τη λιτότητα και να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον, κατέληξε : «Γιατί ειδικά εμείς οι νέοι, δεν χρειάζεται να μεμψιμοιρούμε και να προσπαθούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Θέλουμε να μας δοθούν οι ευκαιρίες να το δημιουργήσουμε»…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.