ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση της Κομισιόν

Πορτογαλία: Δημοσιονομική προσαρμογή και μετά το μνημόνιο

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο στις 17 Μαΐου, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της ώστε να βελτιώσει το δυναμικό της οικονομίας της και να το μεταβάλει σε βιώσιμη ανάπτυξη, βασισμένη στις εξαγωγές, υποστηρίζει η Κομισιόν, στην έκθεσή της για την 11η αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου της Λισαβόνας.

Η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2011 «παραμένει στο σωστό δρόμο», εκτιμούν οι Βρυξέλλες.

Το υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο υπό την προϋπόθεση «οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστούν» και μετά τη λήξη του προγράμματος, τονίζεται στο κείμενο.

«Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει μια σειρά από δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όμως, παρά τις πρώτες ενδείξεις, οι συνέπειές τους για τη λειτουργία της οικονομίας θα εμφανιστούν βαθμιαία», συνεχίζει η Επιτροπή.

«Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα αυτό ανταμείφθηκε από τη μείωση των επιτοκίων και την αυξημένη ζήτηση πορτογαλικών ομολόγων», υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Την Τετάρτη η Λισαβόνα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά από το 2011 και δανείστηκε 750 εκατομμύρια ευρώ με εμφανώς χαμηλότερα επιτόκια.

«Οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας είναι καλυμμένες για φέτος» όμως μακροπρόθεσμα «υπάρχουν κίνδυνοι» όπως για παράδειγμα «μια αιφνίδια αλλαγή της αντίληψης των επενδυτών που θα προκληθεί από εσωτερικά ή εξωτερικά γεγονότα», προειδοποιεί η Επιτροπή, συστήνοντας στην Πορτογαλία να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυρίως όσον αφορά την ευελιξία στην αγορά εργασίας, με απώτερο στόχο να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.