ΚΟΣΜΟΣ

Την Πρωτομαγιά

Σε κλοιό 40.000 αστυνομικών η Κωνσταντινούπολη

Σε κλοιό τεράστιας αστυνομικής δύναμης, που ξεπερνά τις 40.000 άνδρες, θα βρεθεί την Πέμπτη η Κωνσταντινούπολη για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση πιθανών βίαιων συγκρούσεων με υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Περίπου 27.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτομαγιά του 2013, όταν είχαν σημειωθεί βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν και δεκάδες να συλληφθούν.

Ωστόσο η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά έκτοτε. Περίπου ένα μήνα μετά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς το 2013, μαζικά συλλαλητήρια κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ξέσπασαν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, διαρκώντας εβδομάδες.

Μια κατάληψη οικολόγων στο Πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ τελικά τερματίστηκε με επέμβαση της αστυνομίας. Στη συνέχεια ωστόσο, κατά τη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης που διήρκεσε όλο το καλοκαίρι του 2013, τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Φοβούμενη την επανάληψη τέτοιου είδους επεισοδίων, η κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις στο Ταξίμ.

Οι εκδηλώσεις τη φετινή Πρωτομαγιά θα δείξουν εάν η απαγόρευση σε συνδυασμό με την τεράστια αστυνομική παρουσία θα αποτρέψουν τα συνδικάτα και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να προχωρήσουν στις πρώτες μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις έπειτα από τις δημοτικές εκλογές, τις οποίες παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε κέρδισε το κυβερνών κόμμα.

Στην Άγκυρα και σε πολλές άλλες πόλεις αναμένεται επίσης να γίνουν μαζικές διαδηλώσεις.

Πολλά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να κάνουν πορείες και συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ, παρά την κυβερνητική απαγόρευση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.