ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατίθεται στην Βουλή το Μεσοπρόθεσμο

Σκληρή λιτότητα έως το 2018

Με «φόντο» την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την Moody’s, αλλά και την επιστροφή της Eurobank και πάλι σε ιδιωτικά χέρια -σε μια συγκυρία δηλαδή που όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα- η Κυβέρνηση καταθέτει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015-2018 που όμως… δεν αποκλείεται να αλλάξει το φθινόπωρο.

Του Βαγγέλη Δουράκη

H παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 10.00 το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών. Θα προηγηθεί στις 9.00 το πρωί ενημέρωση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα.

Αν και έγιναν «σκληρές» διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να «κλείσει» το κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, στην επόμενη επίσκεψη των επικεφαλής των δανειστών ουσιαστικά θα … ξαναανοίξει, καθώς δεν προσδιορίζεται το πώς θα καλυφθεί το κενό του 2015.

Άλλωστε η Κομισιόν στην έκθεσή της που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ορίζει σημαντικά «μη προσδιορισμένα μέτρα»: 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017, με το ΥΠΟΙΚ να απαντά ότι δεν έρχονται νέα μέτρα.

Που «ποντάρει» η ελληνική πλευρά, στο ότι δεν θα χρειαστεί να πάρει μέτρα; Επικαλείται ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη πάταξη φοροδιαφυγής ειδικά τα τελευταία χρόνια του προγράμματος. Η Αθήνα αναδεικνύει το στοιχείο ότι η τρόικα είχε και αστοχίες στις προβλέψεις της φέρνοντας ως παράδειγμα το πλεόνασμα του 2013 και ζητά παράταση χρόνου, λέγοντας πως για κάθε 1% επιπλέον ανάπτυξη, υπάρχει 0,5% του ΑΕΠ μεγαλύτερη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ως «σημάδια» αναστροφής του κλίματος «κουμπώνει» και η έκθεση της Moody’s, αλλά και η εξέλιξη που είχε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank.

Κοινοτικές πηγές έκαναν λόγο για σχετικά διαλλακτική -σε αυτή τη φάση- στάση, δεδομένης της νέας καθόδου της τρόικα το φθινόπωρο που συμπίπτει με τη χάραξη του προϋπολογισμού και των μέτρων του 2015. Άλλωστε, στο Μεσοπρόθεσμο, δεν υπάρχει υποχρέωση καταγραφής μέτρων, παρά μόνο υπολογισμού ορίων δαπανών και εσόδων και καταγραφή αποτελέσματος παρεμβάσεων.

Στο Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπεται μεταξύ άλλων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και νοικοκυριών με την προϋπόθεση ότι θα γίνει εφικτή η επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου και η ένταξη, ακόμη περισσότερο, του αφανούς τμήματος της οικονομία στο εμφανές πεδίο της: Πρόκειται για μια θετική ρήτρα υπεραπόδοσης μείωσης των ανώτατων φορολογικών συντελεστών αν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτευχθούν, μετά από συνεννόηση με την τρόικα, ενώ προβλέπεται και η αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ με απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με τζίρους έως 10.000 ευρώ.

Όπως και να έχει τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2018 η σκληρή λιτότητα είναι αυτή που θα χαρακτηρίζει τους προϋπολογισμούς, ενώ η αύξηση των εσόδων από φορολογία στηρίζεται ως επί το πλείστον στο στοίχημα για αλματώδη ανάπτυξη, αλλά και στην επέκταση της επιβολής έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.