ΚΟΣΜΟΣ

«Πλήρης και ειλικρινής αναγνώριση των γεγονότων»

Αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ζητεί ο Ομπάμα

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα σε μια «πλήρη, ειλικρινή και δίκαιη» αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, μια ημέρα αφότου η Τουρκία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους απογόνους των θυμάτων.

«Μια πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων είναι προς το συμφέρον όλων μας» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος με αφορμή την 99η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης αυτής πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μιλά για «γενοκτονία»: προτιμά τον όρο «σφαγή». Ενώ δεν απευθύνεται απευθείας στην Τουρκία, τη σύμμαχο της Ουάσιγκτον στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Την παραμονή αυτών των εκδηλώσεων μνήμης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια πρωτοφανή κίνηση, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «στα εγγόνια των Αρμενίων που σκοτώθηκαν το 1915».

«Αναγνωρίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη τα οδυνηρά επεισόδια του παρελθόντος, οι λαοί και τα Έθνη αποκτούν περισσότερη δύναμη και οικοδομούν τα θεμέλια ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού μέλλοντος» υπογράμμισε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Στις ΗΠΑ συνεχίζουμε να διδασκόμαστε αυτό το μάθημα προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τα πιο σκοτεινά επεισόδια της ιστορίας μας. Δίνουμε συγχαρητήρια στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των Αρμενίων και Τούρκων που έχουν ήδη ακολουθήσει αυτό το δρόμο και ενθαρρύνουμε περισσότερους να κάνουν το ίδιο με τη στήριξη της κυβέρνησής τους και της δικής μου» εξήγησε ο Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.